Sömürge aydını yetiştirecekler

Irak’ın çeşitli kentlerinde düzenlenen fuarlarda Amerikan ve İngiliz üniversiteleri kafa avcılığına çıkıyor. Amaç bir sömürge entelijensiyası yetiştirmek.

soL (DIŞ HABERLER) Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin çeşitli fuarlarda boy gösterdiği Irak'ta, hükümet yeni bir programla bu ülkelerdeki üniversitelere öğrenci göndereceğini açıkladı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki tarafından yapılan açıklamada, her yıl 500 Iraklı öğrencinin hükümet tarafından yüksek eğitim almak üzere ABD, İngiltere ya da Avustralya'daki üniversitelere gönderileceği belirtildi. Hükümetin programına göre, öğrencilerin tüm masrafları hükümet tarafından karşılanacak buna karşın öğrenciler eğitimlerinin ardından ülkelerine dönüp zorunlu hizmette bulunacaklar.

Yapılan hesaplara göre, bir Iraklı öğrencinin yıllık maliyeti 75 bin dolar olacak. Başbakan Maliki ise, programın gelecek yıllarda daha çok öğrenciyi kapsamasını amaçladıklarını vurguladı.

"ABD'nin rolü sivilleşecek"
Hükümetin programı, tüm eğitim altyapısı çökertilen Irak'ta sömürgeciler adına düşünüp hareket edecek bir "sömürge entelijensiyası" yaratma girişimi olarak yorumlanıyor. Haberi aktaran Amerikan New York Times gazetesi, programı "ABD'nin askeri rolünün sivil bir yapıya dönüşümü" olarak yorumladı.

Fikir babası bir prototip
Projenin fikir babası olan Züheyr Humadi, projeyle birlikte yaratılmak istenen Iraklı aydın tipini kendi bünyesinde özetliyor. Humadi, 1959 yılında gittiği ABD'de eğitim aldıktan sonra, Irak'a ilk kez 2003 yılında işgalin ardından gelen bir isim. Amacını "Ülkeyi yeniden inşa etmek olarak" tanımlayan Humadi, "Mezhep savaşlarında kaybolan aydın sınıfı yerine yeni bir aydın sınıfı yaratmayı amaçlıyoruz" diyerek projenin amacını özetliyor.

Irak Başbakan Yardımcısı Behram Salih de projenin ateşli destekçileri arasında yer alıyor.