Soma tutuklularından skandal açıklamalar

CHP Manisa Milletvekili ve Soma Araştırma Komisyonu üyesi Özgür Özel, Soma faciasının tutuklularıyla yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi paylaştı. Tutuklular birçok konuda suçu birbirlerine atarken, ölümlerin önlenebiilir olduğu da itiraf edildi.

(soL - Haber Merkezi) CHP Manisa Milletvekili ve Soma Araştırma Komisyonu üyesi Özgür Özel, Soma Faciasının tutukluları ile yapılan görüşmeye ilişkin görüş ve tespitlerini paylaştı. Tutuklular suçu birbirlerine atarken kendisiyle yapılan görüşmede Genel Müdür Ramazan Doğru ölümlerin önlenebileceğini itiraf etti. Doğru alınabilecek önlemlerin "mevzuatta olmadığı" gerekçesiyle alınmadığını açıkladı.

Soma Araştırma Komisyonu üyeleri ile birlikte, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun aralarında olduğu tutuklularla görüşen Özel, faciayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Can Gürkan, Ramazan Doğru ve Akın Çelik ziyaret sırasında, "Biz her türlü tedbiri almıştık. Bu kazanın olması bizi şaşırttı" dedi ama sabotaj ihtimali konusunda çelişkili açıklamalar yaptı. Can Gürkan sabotaj ihmali de düşünülmeli derken, diğer şirket yöneticilerinden Ramazan Doğru sabotaj ihtimaline ilişkin tezin tüm olasılıklar ortaya konduğunda çöktüğünü söyledi. Doğru, kazanın neden yaşandığına ilişkin 7-8 tez üzerinde durduklarını ancak her bir tezin antitezi olduğunu ve sabotaj ihtimalini de düşündüklerini ama bu ihtimali yakın bulmadıklarını belirtti.

Şirket yetkilileri bilirkişi raporundan rahatsız olmuş
Şirket yöneticileri bilirkişi raporunun kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını, olayı çözeceğini düşündüklerini ama olayı çözmediğini ifade etti. Ramazan Doğru, "Eski çalıştığımız panolarda, olayın olduğu yerde, örneğin C panosunun üst tarafı kapatılmadı. O boşluklara metan ve çeşitli gazlar birikmiş olabilir. İşte o boşluk bir anda çöktü ve orada biriken gazları basınçla olayın yaşandığı yere doğru püskürttü. Bilirkişi raporu bizi hayal kırıklığına uğrattı çünkü her şeyden bizi sorumlu tutuyor. İşveren ve işveren vekilini suçlu tutuyor" diyerek facianın meydana geliş şekline ilişkin tezini ve bilirkişi raporuna itirazını belirtti.

Milletvekili Özel'se, "Bu konuda şirketin avukatlarının tutuklu herkesle konuşarak tek bir sebep üzerinde ağız birliği yaptırdığı ve bu olayın önlenemez olduğu, doğal bir nedenle meydana geldiği ve şirketin kusurlu olmadığı yönünde bir savunma içinde oldukları görülüyor" yorumu yaptı.

"Ramazan doğru 50-60 bin maaş alıyor"
Can Gürkan "Ramazan Doğru'nun çok yüksek maaşlar aldığı doğru mu" sorusuna "Bugün Türkiye’de üst düzey yöneticiler arasında en iyi maaşı alanlardan biridir. Net maaşı 35 bin TL. Üzerine prim ve çok farklı ödemelerle bu rakam 50-60 bini buluyor" dedi. Ramazan Doğru adına atıldığı iddia edilen yetki belgesindeki sahte imza sorularında ise Can Gürkan kendisini "savcılığa bile bile sahte imzalı bir kağıdı vermezsiniz. Biz yazıyı ona kurye ile yolladık. Ama iki ihtimal var. Belki de bizim yolladığımız kurye üşenip yolda kendisi atıp geri dönmüştür. Bilemiyorum" ifadeleriyle savundu.

Can Gürkan topu Ramazan Doğru'ya atıyor
Heyetin maden ocağındaki eksiklerle ilgili sorularına ise Can Gürkan, Ramazan Doğru’nun ocakta tek söz sahibi olduğunu iddia ederek, "Madenle ilgili hiçbir şeye beni karıştırmazdı" dedi.

"İsçiler ölmeyebilirdi" itirafı
Tahliye olursa tekrar madencilik yapacağını söyleyen Ramazan Doğru, "Şu anda bu olay kesin bir şekilde çözülüp sebepleri ortaya çıkmadan bu madeni çalıştırmak hata olur. Dünyanın en riskli ve en tehlikeli işini eğitim seviyesi en düşük kişilerle yapıyoruz. Yaşam odası bir çözüm değildi. Ama maske değişim istasyonları, oksijen maskeleri olsa idi, işçimize iyi eğitim verebilseydik, o zaman bir şeyler fark ederdi" şeklinde konuştu. Doğru mevzuatta yok diye bu önlemleri almadıklarını söyledi. Taşeron yönteminin 2008’e kadar olduğunu belirten Doğru, 2008 yılındaki kanun değişikliğinden sonra bu kişileri kadroya aldıklarını ama sistemin fiilen dayıbaşılarla sürdüğünü belirtti.

Ramazan Doğru "Böyle bir faciayı yaşattığımız için madenci ailelerinden ve sizlerden özür diliyorum" dedi.

"Filler tepişiyor, biz eziliyoruz"
Madende vardiya amiri, mühendis, tekniker olarak çalışan diğer tutuklularsa duruma tepki gösterdi. Özel, görüşülen çalışanların "Biz yıllarca burada kalacağız. Biz diplomalı işçiyiz. Biz her gün o madene bembeyaz girip kapkara çıkıyoruz. Bizim gibi 5 arkadaşımız öldü. Filler tepişiyor biz eziliyoruz" dediğini aktardı.