Soma işçileri maaş alamıyor

Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait ocaklarda çalışan maden işçilerine devletten maaş ödenmesi bu ay sona erdi. Şirket de maaş ödeyemeyeceğini bildirince Maden-İş Sendikası, bu ay ücretlerini almayan işçilerin bir daha maaş alamamaları riski doğduğuna dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’ın haberine göre, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden işçilerinin bu ay ücretlerinin ödenmediğini belirterek “Eğer ivedilikle çözüm bulunmazsa, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden işçilerinin sadece bu ay değil ileriki aylarda da ücret alamamaları söz konusu” dedi.

Yapılan açıklamada, iş güvenliği denetimi nedeniyle üretime kapatılan ocaklarda istihdam edilen işçilere, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na geçici 12. madde eklenerek Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan işçilerin, işveren tarafından ödenmeyen ücretlerinin işverenden tahsil edilmek üzere 3 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması hükmü getirildiği ve ilk ödemenin 18 Temmuz 2014’te yapıldığı hatırlatıldı. Ancak şirket bütün hesapları, mal varlığı ve hak edişlerine mahkemeler tarafından tedbir kararları konulmasını gerekçe göstererek maaş ödeyemeyeceğini bildirdi.

Akçul, sendika olarak, Başbakan'a, Enerji ve Çalışma Bakanlıklarıına başvurduklarını, Soma Kömürleri’nde çalışan toplam 6 bini aşkın işçinin maaş sorununa bir an önce çözüm bulunmasını, işçilere ve sendikaya bir açıklama yapılmasını istediklerini dile getirdi.