"Sol"un haline bakın!

Bazı “sol” siyasi parti ve aydınların da içinde bulunduğu “Darbelere Karşı 70 Milyon Adım” girişimi Beyoğlu’nda eylem yaptı. Eylem AKP’ye destek gösterisine dönüştü.

"Darbelere Karşı 70 Milyon Adım" girişimi Tünel'den Galatasaray Lisesi'ne kadar düzenlediği yürüyüşle AKP'nin kapatma davasına karşı olduklarını ifade ederken, Anayasa Mahkemesi'nin meclise dokunmaması çağrısında bulundu. Girişim, Anayasa Mahkemesi'nin türban yasasının iptalini ve Genelkurmay'ın 2 Nisan bildirisini darbe girişimi olarak değerlendiriyor.

soL (HABER MERKEZİ) "Darbelere Karşı 70 Milyon Adım" girişimi Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne kadar düzenleyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Genç Siviller, DSİP, Mazlum-Der, DTP, SDP, Siyasal Ufuk Derneği, EHP ve Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin de içinde bulunduğu 70 Milyon girişimi yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş sonrasında Galatasaray lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yürüyüşte "Darbeler dur de", "Özgürlük" ve "Darbeye karşı omuz omuza" sloganları atılırken, Darbelere dur de, anayasal darbe istemiyoruz dövizleri taşındı. Taraf gazetesinin 21 Haziran tarihli sayısı da döviz gibi kullanılması dikkat çekerken, tekbir işaretiyle yürüyüşte yerini alanlar da ön saftaydı. Nazlı Ilıcak, Adalet Ağaoğlu ve Lale Mansur yürüyüşte yer alanlar arasındaydı.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasında bugün darbe girişimlerine ses çıkarma günü olduğu ifade edilerek, "siyasal demokrasinin" askeri vesayet altına alındığı savunuldu. Açıklamada önce DTP, sonra da AKP hakkında kapatma davası açıldığı ifade edilirken, 5 Haziran'da Anayasa mahkemesi'nin türbanı üniversitelerde serbest bırakan yasayı iptal etmesiyle, "Türkiye'deki müdahale geleneğinin" bir parçası olduğu iddia edildi.

Açıklamada, yürüyüşe katılanların darbelerle aşağılandığını ifade edilirken, "Bugün meclise dokunma diyenler sokakta. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül darbelerine, 27 Nisan e-muhtırasına karşı olanlar, devlet kurumlarının anayasal yetkilerini zorlama yorumlara dayanarak genişletmesini doğal bulmayanlar sokakta" denildi.

Açıklamada girişimin talepleri de sıralanırken, "Ergenekonların dağıtılmasını istiyoruz, Cumhuriyet çalışma grubunun dağıtılmasını istiyoruz, kapalı kapılar ardında yapılan planları bozmak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasının ardından, "Darbelere Karşı 70 Milyon" girişiminin eylemlerine devam edeceği ve gerçekten demokrasiye kavuşana kadar adım atmayı sürdürecekleri anons edilirken yürüyüş burada son buldu.