'Sivil' AKP'nin bütçesinde 'askeri vesayet'

Bütçe sonuçlarına göre, 2012’nin ilk altı ayında bütçeden güvenlik ve savunma harcamalarına ayrılan kaynak 50 milyon lira artarken, örtülü ödenek tutarı 135 milyon lira arttı.

AKP iktidarının “ustalık” döneminde iç ve dış politikada totaliterleşme, otoriterleşme ve siyasal erkin tekelleştirilmesi eğilimleriyle hızla yol kat ettiği gözlenmekte.

İçeride son günlerde Kürtlere ve Alevilere, genel olarak ise İkinci Cumhuriyet dizaynına uyum sağlamayan tüm unsurlara yönelik artan faşizan müdahaleler dışarıda ise “komşularla sıfır sorun”dan sonsuz “küresel” soruna varan savaş yanlısı ve emperyalist çıkarların savunucusu politikalar.

2012 yılının ilk altı aylık dönemi için açıklanan bütçe sonuçları ise bu saldırgan siyasetin somut verileri olarak karşımıza çıkmakta.

Akşam gazetesinden Çiğdem Toker’in haberine göre, Ocak-Haziran 2012 dönemi bütçe sonuçlarına göre, siyasal iktidar güvenlik ve savunma (dolayısıyla terörle mücadele) harcamalarına bütçeden daha fazla kaynak aktardı.

Güvenlik ve savunma, mühimmat, istihbarat personeli harcamaları arttı
Giderek sertleşen ve şiddetini artıran AKP politikalarının bütçeye yansıması artan örtülü ödenek, güvenlik, savunma ve mühimmat harcamaları, istihbarat personeli giderleri oldu.

Buna göre, Ocak-Haziran 2012 dönemi Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen dikkate değer dört sonuç şunlar:

Güvenlik ve savunma harcamalarında geçen yılın ilk altı ayına göre toplamda 50 milyon liralık bir artış söz konusu.

Bütçede 'gizli hizmet giderleri' adı altında görünen örtülü ödenekten yapılan harcama geçen yıla göre 135 milyon lira artarak 431 milyon liraya ulaşmış. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 296 milyon liraydı.

Bütçeye göre, silah harcaması azalmış ancak mühimmat harcaması geçen yılın aynı dönemine göre 8.5 kat artmış. Yılın ilk yarısında mühimmat alımına harcanan tutar, 122.8 milyon lira. Aynı kalem geçen yılın aynı döneminde, 15.3 lira.

Bütçe verilerindeki tanımıyla 'MİT Müsteşarlığında değişik statülerde istihdam edilen personele nakdi olarak ödenen her türlü mali ve sosyal hak ve yardımları' ifade eden harcama kaleminin altı aylık bilançosu 46.7 milyon liralık bir artışla 265.2 milyon lira düzeyinde gerçekleşmiş. Bu kalem, geçen yılın aynı döneminde 216.5 milyon liraydı.

Geçen yılın aynı döneminde, 682 milyon lira olan 'güvenlik ve savunmaya yönelik mal ve hizmet alımları' tutarı 732.7 milyon liraya ulaşmış. Bu ana kalemin altındaki 'silah araç gereç ve teçhizat' alımı incelendiğinde, düşüş görülüyor: Geçen yılın Ocak- Haziran döneminde 317.2 milyon liralık harcama yapılmışken, bu yıl aynı kalemin karşısındaki tutar, 202 milyon lira.

Öte yandan, yine güvenlik ve savunma harcamalarının bir başka alt kalemi olan, 'silah araç gereç ve donanımın bakım ve işletme' giderlerinde ise artış gözleniyor. 2011'in Ocak-Haziran döneminde 102.4 milyon lira olan bu harcama kalemi, bu sene 129.7 milyon liraya yükselmiş.