Sivas'la AKP arasında bağ kuran da var

Protesto gösterilerinde görüştüğümüz birçok kişi 1993'le bugün yaşananlar arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul ve Ankara'da 2 Temmuz mitinglerine katılanlar geçen yıllara göre daha canlı ve güncel gelişmler karşısında daha duyarlılardı.

İstanbul:
Aynur Savaş Uluğtuğ
"Katliamların başlangıcı 2 Temmuz'u bugünkü sürecin bir başlangıcı olarak görüyorum
Bugünkü sürecin de o günden farkı yok, insanları, tüm demokratik sesleri susturmaya yönelik bilinçli bir politika olarak görüyorum.

Korkmadan yılmadan sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Onların yıldırma politikalarına karşı gelmemiz gerekiyor onların istediği susmamız ve yerimizde oturmamız ancak bu oyuna gelmeyeceğiz."

Murtaza Peker
"Ben KESK'liyim ve o gün Ankara'da bir eylemimiz vardı orada aldık haberi Sivas katliamı gerçekten de tarihte Çorum ve Maraş ile birlikte çok önemli bir tarih. Bizi susturmaya yıldırmaya çalışıyorlardı ve biz sesimizi çıkarmadığımız sürece de bu devam edecek. Bugün örgütlü bir güçle buna karşı koymazsak katliamlar devam edecektir diye düşünüyorum."

Lütfü Durmuş
"Utanç verici bir gündür bir katliamdır, tabi 15 yıl önce oldu ama hala bu ayıptan kurtulmadılar ama ne yapıp yapıp bu acıdan bir şekilde kurtulmaları gerekiyor bu belki bu acıyı bir nebze olsun hafifletir diye düşünüyorum.

Yani fark etmiyor AKP MKP zihniyeti, AKP faşist zihniyettir, bu sistemin içinde de mevcuttur devlet buna seyirci kalmıştır, Yani AKP'yi bunun dışında tutmaktansa derli toplu bir değerlendirmek gerekiyor bunlar bir bütündür yani o gün onlar yakarken diğerleri de oturup seyretti yani ikisi de aynı."

Oğuz Kaplan
"Bu yıl 15. yılı biliyorsunuz 93' ten bu yana 15 yıl oldu ve değişen hiçbir şey yok sadece iktidarlar değişti ama zihniyetler değişmedi ve AKP yi kullanarak Türkiye'yi daha büyük bir uçurumun eşiğine getiriyorlar. Bunların önlenmesi için Madımak'ın utanç müzesi yapılması gerektiğini söylüyoruz bunlar için buradayız."

Mustafa Kopuz
"15 yıl önceki o dönemi hatırlıyorum. Gerçekten kahrolmuştuk her sene bu tür etkinliklere katılarak bir daha böyle bir vahşetin yaşanmaması için mücadele ediyoruz. Ben bugün Sivas'taki programı da izledim ve oradaki alevi örgütleri diyordu ki öyle bir ortam oluşsun ki bir daha kimse kimseye böyle bir şey yapamasın işte böyle bir dünya böyle bir Türkiye istiyoruz.

AKP hakkında ben ne düşüneyim AKP bu ülkedeki karanlığı yaratabilecek tek parti değil diğerleri de buna bağlantılı MHP'si vesaire, ben böyle düşünüyorum."

Sedat ...
"2 Temmuz faşist saldırılara karşı duruşun başlangıç noktası olarak bütün halkın yaşananları unutmaması ve unutturmaması gerekiyor
AKP faşizmi devam edecek belki de halkımız uyanmayacak ama biz elimizden geleni yapacağız."

Ali Abbas Coşkun (Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı)
Biz attığımız sloganlarla da belirttik orada yakan ateş değildi zihniyetti, hâlâ o zihniyet devam ediyor ileride de arkadaşlarımızın ezilmemesi ve halkımızın geleceği için buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Eğitim bizim için önemli bilinçlenmenin önemli olduğunu düşünüyorum bunun için, gençliği bilinçlendirmek için uğraşıyoruz. Gençlik bilinçlenirse sorun olmayacağını düşünüyorum.

Şahin Yavuz
Bugün anlamlı bir gün bir insan olarak tüm insanları duyarlı olmaya ve buraya katılmaya davet ediyoruz. Bir olmalıyız bu hükümeti yok etmeliyiz böyle bir Türkiye yok

Ayşe Çoşkun (Hubyar Gençlik Kolları üyesi)
Bu cehalettir caniler, kendilerini Allah'ın eli olarak gösterip Allahın verdiği canı alıyorlar: bu kendi cehaletleridir. Bu koşullardan tedirginim ama bizim dayanışmamız sürecek biz her zaman varız ve buna hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Biz onların karşısında duracağız ama kanatmadan, onlara da öğreteceğiz insanlığı, gül verir gibi.

Zeki ...
AKP'yi artık tavırlarından dolayı lanetliyoruz, artık Madımak Oteli'nin müze olmasını istiyoruz tek istediğimiz bu.

Ankara
(isim yok, genç bir çift) -
Benim çok yakın bir arkadaşım yandı orada, hala içim yanıyor. Bizim çocuklarımız aynı şeyleri yaşamasın diye buraya geldik. Toplumda bir gericileştirme operasyonu yürütülüyor. Hala çoğumuz ben aleviyim, ben solcuyum, ben komünistim diyemiyor. Bugün sokaklara bu kadar kişinin çıkması büyük bir gelişme, eskiden bunları da yapamıyorduk.

Bugün AKP, kendi suçları gündeme gelmesin diye dikkatleri başkalarının üzerine çekmek istiyor. Ve de AKP şunu diyecek, onun altını hazırlıyor: "biz başarılı olacaktık ama darbe müsade etmedi". Bunu da askeriye ile işbirliği içinde yapıyor. Zaten gözaltına alınan isimlerin birçoğu solcu da değil, çeteyle bağlantısı olabilecek isimler de değil...

Mehmet Gökçe (ozan)
Biz bugün buraya, bu olayı unutturmamak için geldik. Orada bitmedi, 15 yıl oldu hala aynı olay sürüyor. İlericileri yok etmeye çalışıyorlar. AKP kendisine karşı olanları bugün yok etmeye çalışıyor. Hele hele bir emekli orgeneralin orduevinden ansızın alınıp götürülmesi, demokrasinin bu ülkede birilerinin tekelinde olduğunu göstermektedir. Din tacirlerine karşı çıkanlara yolu kapatmaya çalışıyorlar, biz tepenizdeyiz, sesli düşünmeyin, bildiğini söyleme demek istiyorlar aydınlara. Dün yaşanan olaylar, demokrasinin ülkedeki durumunu göstermektedir. Bunlara dur diyebilmek için geldik.

Gülcan Koca
Orada sadece insanlar değil insanlık değerleri yakıldı. Olaydan sonra yakınlarını kaybedenler evlatlarının, anne babalarının cenazelerini günlerce alamadı. Çok büyük acılar yaşandı, 15 yıldır acısı dinmedi. Orada olayın gerçekleştiği yerde et lokantası var, yukarıda insanlar yakıldı. Ders alınacak bir müze olmalı, Almanya'da Türkler yakıldığında orası hemen müze yapıldı, insanlar ders alsın diye. Müze olursa insanların gözünü açacaktır.

Cafer Durmuş
Genç kuşaklar bu olayın önemini bilsin diye biz her yıl 2 Temmuz'da mitinglere katılıyoruz. Bazı yıllar bu tepkiler azaldı, biz korktuk insanlar kabulleniyor mu diye. Ama bugün burada çok güzel bir kalabalık var. Sadece aleviler değil, faşizme karşı olan herkes geliyor. Madımak müze olsa da o katliamı gerçekleştiren zihniyeti yenmemiz lazım. O zihniyet şu an iktidarda. Özgürlük adı altında insanları sindirme peşindeler. Alevileri de kandırmaya çalıştılar. Ama ben gelecekten umutluyum. Artık halkta bir uyanış başladı diye düşünüyorum.