Sivas Valisi Alim Barut: Madımak katillerini bağrımıza basalım!

Sivas Valisi Alim Barut, iki göstericinin isminin Madımak’taki Anı Köşesi'nden silinmesi isteğini Anzakları örnek göstererek reddetti. ‘Bağrınıza basın’ dedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Alican Uludağ'ın haberine göre, Madımak’taki Anı Köşesi’ne isimleri yazılan göstericiler, Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimlerinin kaldırılmasını isteyen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu’nun başvurusuna yanıt veren Sivas Valisi Alim Barut, tartışma yaratacak ifadelerle uygulamayı savundu.

Adı geçen göstericilerin de 2 Temmuz 1993’teki katliamda canlarını kaybettiğini savunan Barut, “Sivas Valiliği’nin, ölenlerin sağlıklarında nerede olduklarını tespit edip tasnife tabi tutup, sınıflandırmak gibi bir tasarrufu, amacı ve görevi olamaz” dedi. Katledilen 35 kişiyle birlikte yazılan iki göstericiye sahip çıkan ve olayları “savaş”a benzeten Sivas Valisi Alim Barut, Atatürk’ün Anzaklar için kullandığı sözü örnek gösterdi, “Milletimiz savaş meydanında ölen düşman için bile acısına tuz basıp, bağrına taş bağlayarak arkasından konuşmaz” dedi. “Valiliğin yanıtı, Almanya’nın Türklerin öldürüldüğü Solingen katliamı için diktiği anıtın altına neo Nazi çetelerinin isimlerini yazması gibi bir şeydir” diyen Feyzioğlu ise valiliğin ret kararına karşı dava açtı.

"Dünyada yargılanamaz"
Kaybedilen canların tamamıyla kendi canları olduklarını savunan Barut, “Ölüm, muhakeme ve buna ilişkin işlemleri durdurur. Hiç kimse öldükten sonra sağlığındaki fiili sebebiyle suçlanamaz, hakkında hüküm tesis edilemez. Katilin dini, mezhebi ve milliyeti olamaz. Katil katildir. Maktul de artık huzuru ilahiyededir ve dünyada yargılanamaz” ifadelerini kullanarak, isimlerin çıkarılması talebini reddetti.

İsimlerin kaldırılması talebiyle, Sivas İdare Mahkemesi’ne valilik aleyhinde dava açan Feyzioğlu, dilekçesinde “Nasıl ki 5 yurttaşımızın hayatını kaybettiği Solingen katliamı nedeniyle faşist Naziler anılmıyor, bırakın anılmayı lanetleniyorsa Sivas katliamı nedeniyle de göstericiler anılmaz” dedi. Feyzioğlu, valiliğin bu uygulamasıyla toplumun huzurunu gözetmeyerek, adalet anlayışı ile hareket etmediğini ve insan haklarına saygılı davranmadığını ifade etti.

TBB’nin çağrısıyla arasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin bulunduğu Alevi örgütleri de davaya müdahil olacak ve tüm Alevi yurttaşlara da davaya müdahil olmaları için duyuru yapılacak.