Sivas Katliamı'nda zamanaşımı onandı

Sivas Katliamı'nın 21 yıldır yargılaması devam eden 7 sanık hakkındaki zamanaşımı kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Sivas Katliamı'na ilişkin 21 yıldır görülen davada 7 sanık hakkında verilen zamanaşımı kararı Yargıtay'ın gündemine geldi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davanın zamanaşımından düşmesine yönelik kararı onadı.

Kararın gerekçesinde, "Sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu'nun eylemlerini sübutu halinde haklarında 765 sayılı TCK'nın 146/3. maddesinin uygulanması gerekeceği yönündeki kabul ve vasıflandırmada ve buna bağlı olarak da zamanaşımının gerçekleştiği yönündeki kabul de bir isabetsizlik görülmemiştir" denildi.

Mağdurların itirazları reddedildi
Daire, sanıklar Cafer Erçakmak ile Yılmaz Bağ'ın ölümü nedeniyle diğer sanıklar hakkında olağanüstü zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davaların düşürülmesine dair verilen yerel mahkemenin kararını usul ve kanuna uygun görülerek onanmasına hükmetti. Mağdurların vekillerinin temyiz itirazları ise reddedildi.

Sanıklar korundu
Davanın yargılaması esnasında da birçok skandal uygulamaya imza atıldı. Sanıklardan Erçakmak'ın aranırken 27 Temmuz 1999'da Sivas Altınyayla Belediyesi'nde evlendiği, 22 Mayıs 1997'de askere gittiği, çocuğunu nüfusa kaydettirdiği, Emniyet'e başvurarak ehliyet aldığı anlaşıldı. Sanıklardan Yılmaz Bağ'ın ise aranırken Sivas Kangal ilçesinde düğün yaptığı belirlendi.