Şırnak Barosu: Botaş'ta güvenlik gerekçe olamaz

Şırnak Barosu Silopi Cumhuriyet Savcılığı'nın Botaş kuyularının "güvenlik gerekçesi ile açılmaması" kararına tepki gösterdi. Baro delillerin karartılması ihtimaline vurgu yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Şırnak Baro Başkanı Nuşerivan Elçi, Silopi Cumhuriyet Savcılığı'nın BOTAŞ kuyularının kazılmasına ilişkin kararı ertelemesini eleştirdi. "Güvenlik gerekçesi"yle kuyularının açılma kararının ertelenmesinin tatmin edici olmadığını belirten Elçi, "BOTAŞ kuyularının açılmasının ertelenmesi, olayın tarafı olanların rahatsız olduğunun göstergesidir" dedi.

Silopi Grant Otel'de basın toplantısı düzenleyen Baro yönetimi Türkiye'nin demokratikleştirilmesi için gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ancak aynı hassasiyetin Cumhuriyet Savcılığı tarafından gösterilmediğini belirtti.

'Kuyuların açılması karanlık bir dönemden çıkış'
Baronun olayların tüm aşamalarını delillerin karartılması ihtimaline karşı tüm Türkiye ile paylaştığını dile getiren Elçi, dün akşam Silopi Cumhuriyet Savcılığı tarafından BOTAŞ kuyularının açılmasının ertelenmesi, olaylara taraf olanların rahatsız olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kuyuların açılmasının karanlık bir dönemden çıkış olarak değerlendiren Elçi, kuyulardaki çalışmamın bu şekilde gölgelenmesi ve sudan bahanelerle ertelenmiş olmasının hukuka olan inancın sarsılmasına neden olduğunu söyledi. Elçi, "Savcılık tarafından verilen karar, olayların yaşandığı döneme ilişkin kaygılarımızın haklılığını açıkça ortaya koymaktadır. Biz bölgede yaşayan ve acı çekmiş insanlar olarak, ödenmesi gereken bedelleri ödeyerek yolumuza devam edeceğiz" dedi.

'Daha önce açılmıştı'
Geçmişte birçok kuyunun açıldığını anımsatan Elçi, kararın "anlamsız" olduğunu da sözlerine ekledi. Mahkemenin ayın 11'ne kadar kuyuların açılmasına dair karar aldığını söyleyen Elçi kuyuların bir an önce açılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Elçi, "Bedeli ne olursa olsun Türkiye geçmişiyle yüzleşecektir. Aydınlık bir geleceğin oluşabilmesi için bu kuyuların açılması şarttır. Ve kamuoyu önünde söz veriyoruz. Ailelerin acılarını dindireceğiz. Ama şunu da belirtmek gerekir ki kuyularına açılmasına yönelik soruşturmaya olan inancımız sarsılmıştır. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki yarası olan yarasını saklar" dedi.