Sincan kararı, ‘kolay açılım’ı bozdu

Sincan 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, “Kürtçe propaganda” yüzünden DTP’lilere verilen takipsizlik kararını kaldırdı. Mahkeme, daha önceki mahkeme kararları ve Cumhurbaşkanının açıklamalarıyla oluşan “kolay Kürt açılımı” havasını bozdu.

soL (HABER MERKEZİ) Sincan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Meclis Grup Toplantısı'nda Kürtçe konuşan DTP lideri Ahmet Türk ve Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkında verilen takipsizlik kararını kaldırdı.
Sincan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Taner Ulutürk, "Siyasi partilerin Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünü bozmaya yönelik faliyetlerde bulunamayacaklarına" hükmetti.
Kararda şu ifadeler yer aldı: "Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa'ya göre Siyasi Partiler propaganda çalışmalarında ve Meclis'te Türkçe dışında başka bir dil kullanamazlar milletvekilleri Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş'ın Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşması suç ve Anayasa'nın 83. maddesine göre yasama dokunulmazlığı dışındadır."
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yanlış yaptı"Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararını da eleştirdi.
Kararda şu ifadelere yer verildi: "Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş'ın Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmalara ilişkin CD'lerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmaksızın Kürtçe açıklamaların deşifresi bile yapılmaksızın, içeriği değerlendirilmeden suç oluşmadığını söylemek usül hükümlerine de aykırıdır."
Soruşturma istendiMahkeme, Türk ve Demirtaş hakkında Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa'ya aykırı faliyette bulunma suçlaması ile soruşturma açılmasını istedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na geri gönderilen kararın gereğini yine Ankara Başsavcılığı yapacak. Başsavcılığın "Meclis'te Kürtçe suç değil" kararında ısrar etmesi durumunda karar "Kanun yararına bozma istemi" ile Adalet Bakanlığı'na gönderilecek.
Digor kararı boşa çıktıDigor Cumhuriyet Savcılığı, dün aldığı bir kararla seçim kampanyasında Kürtçe konuştukları için haklarında suç duyurusunda bulunulan üç DTP'li hakkında kovuşturmaya yer olmadığı hükmüne vardı.
Digor Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü, "TRT Şeş'in Kürtçe yayına başlaması ve devletin üst düzey yöneticilerinin Kürtçe konuşmalarıyla Kürtçe propagandayı yasaklayan Siyasi Partiler Yasasının hükümsüz kaldığını" öne sürdü.
Hatırlanacağı üzere, kararı getiren suç duyurusu, Digor Emniyeti'nden gelmişti. Digor Emniyeti, 9 Şubat'taki DTP Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen ve DTP Genel Merkez Yöneticisi Cemal Coşğun'un DTP seçim bürosunun açılışında Kürtçe konuşmaları üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, bunun üzerine hukuki süreç başlamıştı.
Gül'ün açılımı kendine...Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Digor Başsavcılığının aldığı kararla ilgili olarak sorulan soruya "Mahkeme kararlarıyla ilgili bir şey söylemem. Bu bir süreçtir ve kendi halinde işler Türkiye bir hukuk devletidir" diyerek üstü örtülü destek mesajı vermişti.
Gül'ün açıklaması, Gül tarafından son dönemde sıkça dillendirilen ancak herhangi bir emaresine rastlanmayan "Kürt açılımının" gelişmekte olduğu havası yaratmıştı.
Öte yandan, Diyarbakır'da sürmekte olan Demokratik Toplum Kongresi'nde konuşan DTP lideri Ahmet Türk, "Kürt sorunun çözümünde çok da umut verici gelişmeler olmadığını" söyledi. Türk, "Ülkeyi yönetenlerin tatmin edici projeler ortaya koyamadıklarını görüyoruz. Bu da çözümsüzlüktür" diye konuştu.