'Sincan Cezaevi'nde çocuklara işkence yapıldı'

Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Ankara Sincan Cezaevi'nde geçtiğimiz senelerde çıkan mahkûm ve tutuklu çocuklara işkence yapıldığı iddiaları üzerine rapor yayınladı

T24'ün haberine göre Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu (Sincan Cezaevi) ile ilgili haberlerde geçen şiddet iddiaları üzerine, Türkiye İnsan Hakları Kurumu konuyu res’en inceleme kararı alarak, araştırmayı tamamladı ve raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye İnsan Hakları Kurumu, oy birliği ile aldığı kararla Sincan Cezaevi’nde çocuklara karşı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesi ile Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 37. Maddesi’nde koruma altına alınan işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verildi. Kurulun verdiği kararda, cezaevi idaresinde gözetilmesi gereken ulusal ve ulusal üstü standartlara dair de önemli tespit ve tavsiyelere yer veriliyor.

Daha önce takipsizlik kararı verilmişti
Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan çocuk tutuklu ve hükümlülerin 01.01.2014 tarihinde infaz ve koruma memurları tarafından darp edildikleri, zorla soyularak arandıkları, tek kişilik hücrelerde tutulmak suretiyle tecrit edildikleri ve kelepçelendikleri bu tür uygulamaların diğer kurumlara nakiller sırasında da sürdürüldüğü iddialarından yola çıkarak başlayan soruşturmada ise daha önce takipsizlik kararı verilmişti. Çocukların gardiyanlara yönelik yaralama, hakaret ve tehdit suçlamalarını soyut olarak nitelendiren Sincan Savcılığı, kararın gerekçesinde ise “Çocukların isyanı orantılı güç kullanılarak bastırılmıştır” dedi. Savcılık çocukların yüzündeki ve vücudundaki izlerin arbede sırasında oluştuğunu öne sürerken, çocukların ailelerinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu: İddialar gerçeği yansıtmıyor
Ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun da bu iddialar üzerine 06.01.2014 tarihinde kurumda inceleme yaptığı ve kurum hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığı yönünde açıklama yaptığı biliniyor.

İhlaller açıklandı ve öneriler sunuldu
Türkiye İnsan Hakları Kurumu bugün web sitesinde de yayımladığı raporda yürüttüğü incelemede olayın geçtiği dakikalara dair toplamda 7 saatlik görüntülerin incelendiğini belirtti. İncelenen bu görüntülerden yola çıkılarak hazırlanan raporda “zor kullanma yetkisinin aşıldığını düşündürecek tekme ve yumruk atma, sandalye fırlatma, bilek bükme gibi davranışlar ile zor kullanma yetkisinin kullanılmasını gerektirecek bir durum yok iken, kolların acı verecek biçimde arkaya bükülerek yürütme gibi, bilekleri sıkacak biçimde kelepçe takmak ya da müşahede odasında kelepçe takmak gibi İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 3. Maddesinin ve TCK 94. maddesinin ihlali niteliğindeki davranışların görüldüğü durumlar üzerinde özenle durulmalıdır” denildi.

İhlallerin ispatı da devlet tarafından yapılmalı
Kararda dikkat çeken bir de ayrıntı yer aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi devlet görevlilerinin ve yetkililerinin kontrolü altında bulunduğu sırada yaralanan kişiler hakkındaki iddiaların meydana gelip gelmediğinin ispatının da yine devlet tarafından yapılması gerektiğine işaret ediliyor.

Son gelişmeler dikkat çekici
Son olarak ise 18 Temmuz 2014 tarihinde Sincan Cezaevi'nde çocuk mahkûmların kaldığı L 2 koğuşunda, çocukların yatakları yakması sonucunda yangın çıktığı ve o yangında 5 çocuğun kaçabildiği geri kalanların ise kapı içeriden kilitli olduğu için koğuşa bir süre müdahale edilemediği öğrenildi. Çocukların koğuşları yakarak verdikleri bu tepki, Sincan Cezaevi’nde çocukların gördükleri muameleye dair önemli soru işaretleri içeriyor.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun yayımladığı rapora şuradan ulaşılabilir: http://www.tihk.gov.tr/www/files/Sincan_raporu.pdf