'Şimdi ne yapalım Sayın Bush?'

Türkiye'nin gündemine Rusya'yla ilişkilerin bozulması endişesi yerleşirken, Abdullah Gül ile Bush'un bir telefon görüşmesi yaparak Kafkaslardaki gelişmeleri konuştuğu öğrenildi.

soL (HABERMERKEZİ) Türkiye'nin izlediği Amerikancı dış politika, Kafkaslar'daki gelişmelerle çıkmaza girmeye yüz tutarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün, ABD Başkanı Bush ile "kapsamlı" bir telefon görüşmesi yaptı. Gürcistan-Rusya gerilimi, Türk-Ermeni ilişkileri gibi konuların ele alındığı görüşmenin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin çetrefilleştiği, Rusya ile ticaret ve enerji konularında ilişkilerin bozulması endişesinin yaşandığı ve Rusya Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiği gün gerçekleşmesi dikkat çekti.

Rusya gözden çıkarılabilir mi?
AKP hükümetinin Gürcistan-Rusya geriliminde açıkça Gürcistan ve arkasındaki ABD ve NATO'dan taraf olması ve Rusya'da endişe yaratan ABD ve NATO'nun Karadeniz çıkartmasına göz yummasıyla ticari ilişkilerde yaşanan gerilim, iktidardaki siyasetçilere, Rusya'nın Türkiye için kolayca gözden çıkarılamayacak bir ülke olduğu hatırlatmış ve bu yönde açıklamalar yapılmıştı. Rusya'ya gümrüklerde yaptırım uygulanmayacağı açıklamasını, Tayyip Erdoğan'ın Rusya'nın göz ardı edilemeyeceği ifadesi izlemişti. İki ülke arasındaki büyük ölçekli ticaret ve Türkiye'nin enerjide Rusya'ya olan bağımlılığı, son dönemde Türkiye'nin ABD'ye endeksli dış politikası nedeniyle önemli bir sorun kaynağı olmaya aday.

Bush'a bilgi verilmiş
Rusya'yla ilişkiler Türkiye gündemini işgal ederken, Abdullah Gül'ün Bush ile bir telefon görüşmesi yaparak "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" hakkında bilgi verdiği haberi basına yansıdı. Görüşmenin içeriği hakkında fazla ayrıntıya yer verilmeyen haberde, "uluslararası bazı konular üzerinde kapsamlı bir istişarede" bulunulduğu belirtiliyor. Konuşulanlar arasında, Gül'ün muhtemel Ermenistan ziyareti ile gündeme gelen Türk-Ermeni ilişkilerinin ilerletilmesi, Gürcistan-Rusya ateşkesi gibi konuların yanı sıra, Türkiye-Irak ilişkileri, İran ve Kıbrıs değerlendirmeleri yer alıyor.
Bu görüşmenin ardından, Rusya'yla ilişkilerinde Türkiye'nin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.