"Silahlı Kuvvetler üzerinden elinizi çekin"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği "belge sahtedir" kararına yönelik eleştirilere yanıt vererek "Bu kararı beğenebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz ancak bu karara karşı saygısız ve küçümseyici tavırlar içine giremezsiniz. Bu tip davranışlar askeri yargıyı küçültmez, bu şekilde davrananları küçültür" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Orgeneral Başbuğ Genelkurmay Karargahı'nda bir basın toplantısı düzenledi. "Belge" tartışması ve TSK'ya yönelik eleştirileri değerlendiren Başbuğ "Dünyada cereyen etmekte olan gerçek olaylara bakarsak ciddi bir sorunun olduğunu görürüz. Bütün bunlar yaşanırken Türkiye neredeyse 2 haftadır Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın elinde bulunan, topladığı ve talep ettiği bütün bilgiler çerçevesinde yürüttüğü hazırlık soruşturması neticesinde ulaşmış olduğu kararla ortaya çıkan bir kağıt parçası etrafında gereğinden fazla enerji tüketmiştir, harcamıştır" dedi.

12 Haziran günü belge olduğu iddia edilen haberin bir gazetede yer almasının ardından TSK'nın hedef alındığının görülmesi üzerine hiç zaman kaybedilmeden belge olduğu iddia edilenen gerçekten belge olup olmadığının hukuk ve yargı yoluyla ortaya çıkarılması için Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturmabaşlatıldığını belirten Başbuğ, yapılması gereken tek ve doğru hareket tarzının bu olduğunu söyledi.

Başbuğ, Askeri Savcılık tarafından kanunlar çerçevcesinde incelenmesi gereken tüm hususların mevcut bilimsel ve teknik imkanlar kullanarak bu karara ulaştığını belirterek "Bu kararı beğenebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz ancak bu karara karşı saygısız ve küçümseyici tavırlar içine giremezsiniz. Bu tip davranışlar askeri yargıyı küçültmez, bu şekilde davrananları küçültür. Artık Silahlı Kuvvetler üzerinden elinizi çekiniz. TSK üzerinden kendinizi siyasi tanımlama gayretlerinden vazgeçiniz. TSK'ya karşı medya üzerinden asimetrik, psikolojik harekat yürütmeye son veriniz" dedi.

Başbuğ: Bana güvenin
TSK'nın demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlıdır ve saygılı olduğunu savunan Başbuğ "Bu ilkelere aykırı düşünce içinde olan davranışlarda bulunan ve bulunabilecek personelini TSK bünyesinde barındırmaz. Bunu kim söylüyor? Bunu Anayasamızın 117. maddesine göre, TSK'nın komutanı olan Genelkurmay Başkanı, ben söylüyorum. Artık TSK'nın komutanı olan Genelkurmay Başkanı'nın bu ifadesi en büyük teminattır. Daha bunun dışında başka şeyler aranmasının anlamını anlayamıyorum" dedi.