Sevabı fırsata çevirebilirsiniz!

Sevaba girmek artık çok kolay ve daha düşük maliyetli! Siz sevaba girin, devlet ödesin. Detayları Zaman’dan...

Zaman gazetesi yazarı Ahmet Yavuz, yaptıkları yardımları birer şova dönüştürerek sevaptan daha fazlasını kazanan İslamcı patronlara, şimdi bir de vergi kapısından kazanmanın yollarını gösteriyor.

Ramazan boyunca şirketlerin yaptıkları iftar yemeği, erzak dağıtımı vb. yardımları nasıl vergiden düşüleceğini anlatan Yavuz, dün de bayram vesilesiyle personele dağıtılan kumanya ve bayramlıkların vergiden düşülebileceğini anlatan bir yazı kaleme aldı.


Ramazan ayının başlarında kaleme aldığı “Ramazan yardımı vergiden düşülebilir” başlıklı yazıda Yavuz, yardımların belirli bir usule göre giderleştirildiği takdirde vergi indirimi kapsamında değerlendirilebileceğini anlatmıştı.

“Manevi hazzı” ticari kazançla birleştiren Yavuz şu satırlara yer vermişti: “‘Komşusu aç iken tok yatanın kabul görmediği’bir dinin müntesipleri olarak Müslümanlar özellikle bu ayda serfiraz kılındıkları nimetleri başkalarına da tattırmanın eşsiz manevi hazzını yaşıyor. Herkes elinden geldiğince ihtiyacı bulunanlara yardımda bulunmaya çalışıyor. Bu yardımların belli usul ve esaslara uyulması halinde Gelir ve Kurumlar Vergisi’ne ait ticari kazancın tespitinde gider olarak yazılabildiğini biliyor musunuz?”

Yavuz, yazısının devamında “düşük maliyetli sevabın” detaylarına değinmiş ve birçok ipucuna yer vermişti. Yavuz, ipuçları arasında en pratik olanlarından bir tanesinin “Öncelikle gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddeleri dernek veya vakfa bağışlanması” olduğunu belirtiyor.

Sonrasında yapacağınız (ve halihazırda yapılmakta olan) şeyi biz söyleyelim: O dernek ya da vakfın iftar çadırının ya da erzak kolisinin üstüne “Bu iftar yemeğini/yardımı X şirketi düzenlemiştir” yazabilirsiniz. Artık daha düşük vergi vereceksiniz!

Ramazan bitti mi? Bayramı da vergiden düşün!
Yavuz, dün “bayram vesilesiyle” kaleme aldığı “Personele dağıtılan kumanya ve bayramlıklar gider yazılabilir yazısında”, “mümin patronlara” bir vergi kıyağından daha söz etti.

Yavuz’un “Bayram yardımını fırsata çevirme” ipucuysa şöyle: Yaptığınız yardımları ücret olarak gösterin! Yavuz, böylece bu yardımların devlet tarafından “Ücret olarak kabul edilip şirket gelirlerinden indirilebileceğini” vurguluyor.

Ancak Yavuz’un bir uyarısı var: “Ancak ücretlerin gider olarak yazılabilmesi için verilen yardımın KDV dahil tutarı üzerinden Gelir Vergisi ve Damga Vergisi hesaplanması gerekiyor. Yani iftar yemeği, erzak veya bayramlık olarak alınan hediyelerin KDV dahil toplam tutarı, çalışanın ücretinin vergilendirildiği oranda vergilendirilecek.” Yavuz bir boşluğa daha dikkat çekiyor: “Çalışanların dışında verilen iftarların temsil ağırlama gideri olarak yazılması da mümkün. Bu şekilde yapılan harcamaların KDV’si de indirilebilir.”

(soL - Haber Merkezi)