'Şerefli Osmanlı'nın ismine dokundurtmayız'

Ağrı'nın Patnos ilçesinin DTP'li belediyesinin Osmanlı ve Selçuklu parklarının isimlerini değiştirmesi AKP yanlısı Zaman'ı kızdırdı. Ne var ki AKP'nin kendi geçmişi siyasi amaçlı isim değişiklikleriyle dolu.

soL (HABER MERKEZİ) Ağrı'nın Patnos ilçesinin DTP'li belediyesinin "Osmanlı" ve "Selçuklu" parklarının isimlerini "Orhan Doğan" ve "Özgürlük" olarak değiştirmesi Zaman gazetesini kızdırdı. AKP iktidarının yayın organı gibi çalışan ve Yeni Osmanlıcılığın hevesli savunucularından olan gazete, sözde demokratlığını heemen göstererek habere "Burası Ağrı... Erivan ya da Atina değil" şeklinde başlık attı.

Haberde ayrıca, Patnos Kaymakamı Tuncay Dursun'un "Türk ve dünya tarihinin en şerefli dönemlerinden ikisine adını veren bu devletlerin isimlerinin yerine başka isimlerin konulmasına milli vicdanın razı olmayacağı" şeklindeki açıklamasına yer verildi.

Bu denli büyütülen olay, iki adet parkın isminin değiştirilmesi. Aynı konuda AKP'nin siciline bakıldığında ise, siyasi olarak kendi çizgilerinde olmayan tüm yer isimlerine karşı, isimlerin tarihselliğinden bağımsız bir düşmanca tavırla karşılaşılıyor.

Ne Mumcu'ya tahammülleri var, ne Bedrettin'e
İnternette yapılan kısa bir araştırma, AKP'li belediyelerin fırsat buldukça "kendilerinden" olmayan yer isimlerini değiştirmekte tereddüt etmediğini gösteriyor.

Bu konuda en büyük titizlik, dinci teröre kurban giden gazetecilerin isimlerine gösteriliyor. Örneğin Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı caddelerinin isimleri, 2007 yılının Kasım ayında Mehmetçik Caddesi ve Şehitler Caddesi oalrak değiştirilmiş. AKP'li olmayan herkesin tepki gösterdiği değişikliğe yapılan itirazın yargı süreci halen sürüyor. Benzer biçimde, 2004 yılında Denizli'de Uğur Mumcu Caddesi'nin adı değiştirilmemiş, ancak bütün tabelaları söökülmüş ve bir daha takılmamış. İstanbul Ümreniye'de bulunan Uğur Mumcu Caddesi'nin adı ise Kavaklıdere Caddesi olarak değiştirilmiş.

2005 yılında Denizli'nin en büyük caddelerinden olan Şeyh Bedrettin Caddesi'nin ismi ise, "ülke ve şehrin tarihinde bir öneme sahip olmadığı için" Müftü Ahmet Hulusi Efendi Caddesi oalrak değiştirilmişti. Değişiklik, halktan gelen yoğun tepkinin ardından 2008 yılında geri çevrilmişti.

AKP'nin isim değişiklikleri güncel gelişmelere de duyarlı. Örneğin İstanbul Sarıgazi'de bulunan Genco Erkal Kültür Merkezi'nin ismi Erkal'ın Sivas '93 isimli tiyatro oyunu AKP'nin canını sıkmaya başlayınca daha az tehlikeli olduğu düşünülen Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi olarak değiştirilmişti.

Yöntem Erdoğan'ın yöntemi

AKP'nin siyasi çizgisine karşı isimleri tabelalardan silme yöntemi, daha parti kurulmadan önce, Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belebiye Başkanlığpı sırasında uygulamaya konmuştu. İstanbul'un Eyüp ilçesine göz diken Erdoğan, önce ilçenin adını Eyüp Sultan olarak değiştirmiş, ardından ilerici insanların isimlerini taşıyan tüm yer isimlerini sökmeye başlamıştı.

Bu süreçte Ruhi Su Sokak'ın adı Evyap Caddesi yapıldı, Muammer Aksoy Sokak'ın adı Erciyes Sokak, Bahriye Üçok Sokak'ın adı Şafak Sokak, Çetin Emeç Sokak'ın adı Kaya Sokak, Ümit Kaftancıoğlu Sokak'ın adı Yavuz Selim Caddesi, Kemal Türkler Sokak'ın adı Çiğdem Sokak, Basın Şehitleri Parkı'nın adı Kardolap Parkı, Vedat Dolakay Parkı'nın adı Rami Parkı, Sırrı Atalay Sokak'ın adı ise Akşemsettin Bulvarı olarak değiştirilmişti. Hasan Ali Yücel Sokağın ismi de Hazırcevap Sokak olacaktı, ancak sokağın sakinleri mahkemeye gidince bu değişiklik yapılamamıştı.

İmam isim değiştirir de cemaat durur mu? Yıllar sonra AKP'den Eyüp Belediye Başkanı olan Ahmet Genç de Eyüp'ün en önemli tarihi mekanlarından olan Pierre Loti Tepesi'nin ismini Eyüp Sultan Tepesi yapmaya kalmış, ne var ki gelen tepki nedeniyle başarıya ulaşamamıştı.

Netekim Paşa'ya ve darbesine laf yok

Diğer yandan, AKP'nin yurdun dört bir yanında bulunan "Kenan Evren" ve "12 EYlül" isimli yerlerin isimlerinin değiştirilmesi yönündeki girişimlere karşı çıkması Ergenekon Davası sürecinde dilinden düşürmediği "darbe karşıtlığı" konusunda şüphe uyandırıyor. Bilhassa Ege Bölgesi'nde çok sayıda il eve ilçede gündeme gelen değişiklik önergelerine karşı AKP'li Belediye Meclisi Üyeleri, genelde MHP'li üyelerle birlikte red ya da çekimser oy kullanıyor.