Şemdinli'de neler oluyor?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden 23 Temmuz’dan bu yana çatışma haberleri geliyor. Bu sabah yapılan operasyonlar basına yansırken, hafta boyunca yaşananlar hakkında resmi kaynaklardan henüz bir açıklama gelmedi.

PKK kaynakları, PKK’lilerin Hakkari’nin Şemdinli İlçesi kırsalında gerçekleştirdikleri yol kontrolünün ardından TSK’nın bölgede operasyon başlattığını ve şiddetli çatışmaların yaşandığını duyuruyor.

Bölgede bir haftadır süren yoğun hava operasyonlarının da yaşandığı iddia ediliyor. Düzenlenen operasyonlar nedeniyle köylerin boşaltıldığı, orman yangınlarının yaşandığı da iddialar arasında.

Çatışma yaşandığı haberleri üzerine 25 Temmuz’da Şemdinli’ye giden BDP milletvekili Adil Kurt "Devlet Şemdinli'de kontrolü kaybetmiştir. Onun için her şekilde helikopterler, tanklar ve toplarla saldırıyor. Bu saldırılar sonucunda ormanlar yanıyor, köyler boşaltılıyor" demişti.

İlçede giriş çıkışların tutulduğu iddia edilirken BDP’li heyetin çatışmanın yaşandığı bölgeye sokulmadığı bildirildi.

İlçe de 23 Temmuz’dan beri yaşanan çatışmalar nedeniyle esnafın da kepenk indirdiği öğrenildi.

HPG: 'şemdinli savaş sahasıdır, medya kamuoyundan gizliyor'
HPG yaşanan çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Şemdinli, binlerce askerin, yine yüzlerce gerillanın çatışma halinde olduğu, tankların, topların, obüslerin, uçakların, helikopterlerin ve her türlü teknolojinin yoğun bir şekilde kullanıldığı bir savaş sahasıdır” dedi.

Açıklamada, “AKP hükümeti sıkça Suriye’de ve başka birçok yerde savaş olduğunu, baskılara karşı halkın direndiğini iddia ederken Kürdistan halkını ise her türlü silahı ve tekniği kullanarak bastırmak istemektedir. Sadece ilk iki gününde güçlerimizce tespit edilebilen 30 askerin öldüğü ve 4 yoldaşımızın şahadete ulaştığı bu savaş süreci Türk devleti tarafından medya gücü de kullanılarak Türkiye ve dünya kamuoyundan gizlenmek istenmektedir” ifadeleri de yer aldı.

Özel harekatçılar kayıp mı?
Yerel kaynaklar daha önce 17 özel harekatçının kayıp olduğunu duyurmuştu. Dicle Haber Ajansı (DİHA) da bir görgü tanığına dayandırdığı haberinde kayıp özel harekatçıların cenazelerinin 3. Dağ Taktik Komando Taburu'na getirildiğini duyurdu.

Çatışmaların bu sabah itibari ile şiddetlendiği bildirilirken, çatışmalarda 15 askerin hayatını kaybettiği de iddia edildi. Kara operasyonu gerçekleştirmek üzere bölgeye takviye ekiplerin yollandığı da gelen haberler arasında.

(soL-Haber Merkezi)