Şemdinli'de çatışmalar devam ediyor

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi’nden bir haftayı aşkın süredir çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. PKK’nin bölgeden çekilmediği bildirilirken, TSK’nın bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç sevkiyatı yaptığı haberleri geliyor.

23 Temmuz’da PKK’lilerin Hakkari’nin Şemdinli İlçesi kırsalında gerçekleştirdikleri yol kontrolünün ardından TSK’nın bölgede başlattığı operasyonlar sürüyor. PKK’nin operasyonlara karşılık verdiği ve bölgeden çekilmediği haberleri geliyor.

Goman Dağları başta olmak üzere bölgede yoğun hava operasyonlarının yapıldığı bildirilirken, Hakkari Dağ ve Komando Tugayı'ndan çıkan 30 adet 'Kirpi' adı verilen zırhlı aracın çatışmaların sürdüğü bölgeye gönderildiği öğrenildi. Bununla birlikte bölgeye çok sayıda tankın da sevk edildiği iddia edildi.

HPG yöneticisi Kemal Garzan yaptığı açıklamada PKK’nin daha önceki saldırılardan sonra üs bölgelerine geri döndüğünü ancak bu sefer farklı bir taktik izlediğini söyleyerek, “Geliştirdiğimiz harekat bir kuşatmadır, bedeli ne olursa olsun geri çekilmeyeceğiz” dedi.

ANF’ye konuşan Şemdinli Belediye Başkanı Töre ise , “Çatışma alanının son derece sarp ve zor bir alan olması, teknik olarak çok ileri düzeyde ve sayıca da yüksek bir askeri güçle operasyonların icra edilmesine rağmen hala bölgenin HPG'lilerin kontrolü altında olduğu bildiriliyor. Son iki gün bu bölgeye dönük hava hareketliliği dışında hiçbir kara faaliyeti görülmemektedir. Sadece siviller araçlarıyla gidip gelebilmektedir. Fakat bugün sivillerin de geçişine izin verilmedi" dedi.

Günlerdir havadan ve karadan bombalanan Şemdinli kırsalında ormanlık alanlarda yangın çıkarken, köylerin zarar gördüğü bildiriliyor. Derecik Beldesi ile 10 köy ve 42 mezranın yolu 7 gündür kapalı olduğu da bölgeden gelen haberler arasında.

Resmi açıklama yok, medya sessiz
BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt yaptığı açıklamada, "Sanki burda çatışma yaşanmıyormuş gibi davranıyorlar. Kamuoyuna yansıyan bilgiler var. Asker, polis ve özel harekat timlerinden kayıplar olduğu yönünde bilgiler var. Ölen özel harekat timlerinin Diyarbakır'a götürüldüğüne dair görgü tanıklarının ifadeleri var"

“Genelkurmay Başkanlığı'nın içinde olduğu büyük sessizlikten dolayı asker kayıplarının sayısının bilinenden fazla olduğunu düşünüyoruz”dedi.

Medya Şemdinli’de yaşananlar konusunda bir haftalık sessizliği bozarken çatışmalarda 39 PKK’linin öldüğünü duyurdu. Medyanın haberlerinde bölgeden gelen iddialara dair verilere rastlanmazken, konuyla ilgili resmi makamlardan ikna edici bir açıklama yapılmamış olması da Şemdinli’de 23 Temmuz’dan bu yana neler yaşandığı konusunda soru işaretlerini artırıyor.

(soL-Haber Merkezi)