Selahattin Demirtaş: 'Radikal bir duruş sergileyeceğiz'

Başbakan Erdoğan'ın Almanya’da yaptığı "Açlık grevi diye bir şey yok, şovdan ibaret" açıklamasını "ahlak dışı" olarak değerlendiren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevleri konusunda Hükümet'ten bir beklentileri olmadığını belirterek, "Parti olarak radikal eylemlere hazırlanıyoruz" dedi.

Cezaevlerinde PKK'li ve PAJK'lı tutsakların 12 Eylül'den bu yana sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri hakkında Almanya Başbakanı Angele Merkel ile birlikte Berlin'de düzenlediği ortak basın toplantısında, "Şu anda açlık grevi vesaire böyle bir şey yok. Bu tamamen şovdur" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine BDP Genel Eş Başkanı Selahattin Demirtaş sert tepki gösterdi.

"Başbakan'ın açıklamaları ahlak dışıdır" diyen Demirtaş, Adalet Bakanı'nın yanı sıra doktor ve istihbarat raporlarının da cezaevlerinde açlık grevi olduğunu ispatladığını söyledi. Açlık grevindeki tutsakların durumuna ilişkin tüm raporların hükümette mevcut olduğunu dile getiren Demirtaş, Başbakan'ın tek amacının, Kürt halkında ve kamuoyunda oluşan duyarlılığın, Türkiye'nin batısına yansımaması olduğunu vurguladı.

“Başbakan yalana sarılıyor”
Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşan Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın Türk ve dünya kamuoyunda oluşabilecek duyarlılıkları çarpıtma amacıyla yalana sarıldığını belirterek, "Bu da Başbakan'ın ahlaki düzeyini gösteriyor. Bu insanlar niye ölüme yattılar, onun sorulmasını engellemeye çalışıyor. Aslında sorulması gereken soru, bu insanlar niye ölüme yattılar? Bu sorunun cevabı Başbakan'dan istenmesin diye Ahmet Türk'ün evindeki yemeği gündeme getiriyor. Meseleyi çirkin bir noktaya çekmeye çalışıyor ama bunlara takılmamak lazım. Bunun ciddi gündem oluşturmaması gerektiğini düşünüyorum. Bizim gündemimiz cezaevinde açlık grevinde bulunan tutsakların talepleridir. Onun dışında hiçbir şeye takılmamak lazım" diye konuştu.

“Yaşamın durması Başbakan’ı ürküttü”
Tutsakların taleplerinin milyonlar tarafından sahiplenilmiş talepler olduğunu belirten Demirtaş, "Milyonlar, daha dün her yerde yaşamı durdurarak, bu taleplerin arkasında olduğunu göstermiştir. Bu durum tabi devleti de Başbakan'ı da ürkütmüştür. O nedenle taleplerin arkasında çok güçlü durarak, her gün bulunduğu her yerde eylem yaparak talepleri sahiplenmek dışında hiçbir şeye kafa yormamak lazım" şeklinde konuştu.

“Başbakan kendi bakanını bile yalanladı”
Başbakan Erdoğan'ın cezaevlerinde açlık grevi olmadığını söyleyerek kendi Adalet Bakanı ile çeliştiğine de dikkat çeken Demirtaş, "Başbakan kendi bakanını bile yalanlayarak, onun açıklamalarını boşa çıkararak ne derece bir siyasetsizlik içinde olduğunu gösterdi" dedi. "Başbakan çaresizlik içinde olduğu için psikolojik savaş yürütüyor" diyen Demirtaş, Başbakan'ın uluslararası kamuoyunun duyarlılığını engelleme yönünde çalıştığını belirtti. Demirtaş, "Çünkü Avrupa veya batı bu meseleye ilgi gösterirse, açlık grevi yürütenlerin taleplerine ilişkin bir duyarlılık oluşursa, Başbakan'ın ne kadar sıkışacağı açığa çıkacak. Hükümetin ne kadar baskı uyguladığı, ne kadar anti demokratik yöntemler uyguladığı açığa çıkacak" şeklinde konuştu.

“Ölümlerin olmasına izin vermeyeceğiz”
Açlık grevlerinin başladığı ilk günden bu yana Hükümet'ten somut hiç bir beklentileri olmadığını dile getiren Demirtaş, Adalet Bakanlığı'nın bir çaba sarf etme iradesi ortaya koymaya çalıştığını fakat onun da Başbakan'ı aşamadığını söyledi. Açlık grevi yapanların Başbakan'a güvenerek açlık grevine girmediğini söyleyen Demirtaş, "Başbakan orada kendi bakanlarını bile ezecek bir tutum içerisinde. Biz halkımıza güveniyoruz. Açlık grevi yapanlar da Başbakan'a güvenerek açlık grevi yapmadılar, halka güvenerek yaptılar. Biz de halkımıza güveniyoruz. Önümüzdeki bir hafta çok kritik bir süreç, açlık grevlerinin her haftası kritiktir ama her gün ölüme biraz da yaklaşıyoruz bu nedenle giderek eylemimizi, söylemimizi tırmandırmamız, yükseltmemiz lazım. Biz de BDP milletvekilleri olarak daha farklı ne yapabiliriz, bunları tartışıyoruz. Önümüzdeki günlerde, kararlarımızı halkımızla paylaşacağız. Biz de radikal bir duruş sergileyeceğiz tabi ki. Ölümlerin olmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.