Seçim yazılımı TBMM gündeminde

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, 12 Eylül’de yapılacak referandumun seçim güvenliği ve seçim sonuçlarının şaibeli olacağı konusunda uyardığı soru önergesinde, Başbakan'dan bazı konulara açıklık getirmesini istedi.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, 12 Eylül referandumu için bir kez daha gündeme gelen seçim sisteminin güvenliği hakkındaki iddiaları TBMM'ye taşıdı.

Seyhan soru önergesinde, kamuoyunda mevcut seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahale ile girilebileceği kanaatinin yaygın olduğunu belirterek, Başbakan'a "12 Eylül 2010 seçiminde sisteme müdahale edilerek, yazılımın yüzde 52, yüzde 53 dolaylarında evet çıkmasına programlanacağı, oy kullanmayanların bir kısmının oy kullanmış gibi gösterilerek evet hanesine kaydırılacağı yönünde bir endişesi vardır. Pratikte bu mümkün olduğuna göre, seçimlere gölge düşürmemek için mevcut yazılım üzerinde bir inceleme yaptırmayı ve kamuoyunda oluşan olumsuz kanaati kaldırmak için bir önlem almayı düşünüyor musunuz?" şeklinde bir soru yöneltti.

"Niye Windows kullanılıyor?"
Seyhan, soru önergesinde YSK tarafından kullanılan seçim yazılımında niçin güvenli bulunmayan Windows işletim sisteminin tercih edildiğini de sordu:

"Ve kamuoyunun büyük bir bölümü 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan referandum seçim sonuçlarının şaibeli olacağını düşünmektedir. Türkiye’de kullanılan 2007 ve 2009 seçimlerinde uygulanan Seçsis seçim sitemine benzer sistemlerin Amerika ve Yunanistan’da kullanılmış olduğu ve seçim güvenliği tartışmalarından dolayı bu sistemlerin kullanılmasından vazgeçildiği bilinmektedir. Ayrıca bu tip seçim sistemi kullanılan birçok ülke özel criptolama tekniklerini kendisi geliştirilmiş sisteme dışarıdan müdahalenin önünü kesmiştir. Bilgisayar üzerinden işlem gören seçim sistemleri ana terminal linux sistemden çalışmakta, ilgili seçim kurullarında da giriş yapılan bütün terminaller linux kullanmaktadır. Ancak ülkemizdeki seçimlerde, ilçe seçim kurullarının kullandığı Windows xp üzerinden işlem görmektedir ve Windows ortamında yapılan girişlerin tüm dünyada güvenli olmadığı bilinmektedir."

Seyhan ayrıca, sisteme veri girişlerinin yapılmasından sonra, seçim datalarında bir değişiklik yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için TÜBİTAK tarafından geliştirilen zaman dalgasının kullanılıp kullanılmayacağını sordu.

"Sistem niye şeffaf değil?"
Soru önergesinde, AB ülkelerinde seçim kurullarından siyasi partilere link atılarak tüm girişlerin anında diğer terminallere de kaydedildiğini ve girilen dataların anında incelemesinin yapılabildiğini belirten Tacidar Seyhan, Türkiye'de kullanılacak olan bilgisayar sistemi Seçsis'in neden şeffaf hale getirilmediğinin açıklanmasını istedi:

"Seçsis’in siyasi partilere link atılarak şeffaf hale getirilmemesi, nedeni nedir? Tüm vatandaşlarımızın kendi sandıklarını anında kontrol edebilmesini, sağlamak ve seçim sonuçlarının şeffaf bir şekilde izlenmesini sağlamak amacıyla 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan referandum seçimlerini ysk.gov.tr sitesinden yayınlamayı düşünüyor musunuz? Bugüne kadar yayınlanmamasının nedeni nedir? Kamuoyunda mevcut seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahale ile girilebileceği kanaati yaygındır.12 Eylül 2010 seçiminde sisteme müdahale edilerek yazılımın yüzde 52 , yüzde 53 dolaylarında evet çıkmasına programlanacağı, oy kullanmayanların bir kısmının oy kullanmış gibi gösterilerek evet hanesine kaydırılacağı yönünde bir endişesi vardır. Pratikte bu mümkün olduğuna göre seçimlere gölge düşürmemek için mevcut yazılım üzerinde bir inceleme yaptırmayı ve kamuoyunda oluşan olumsuz kanaati kaldırmak için bir önlem almayı düşünüyor musunuz?"

(soL-Haber Merkezi)