Sarp Kuray'ın müebbet hapis cezası onandı

Yıllardır cezaevinde tutulan Sarp Kuray'a verilen müebbet hapis cezası onandı. AİHM'in "adil yargılama yapılmadı" yönünde kararına ve AYM'nin "kişilik hakları ihlali" yönünde birçok emsal kararı bulunmasına rağmen Kuray'ın cezasının onanması yaşanan adaletsizliği gözler önüne serdi.

(soL - Haber Merkezi) Anayasa Mahkemesi'nin "kişilik hakları ihlal edildi" şeklinde verdiği kararla birçok kritik davada tahliyeler yaşanırken 70 yaşındaki Sarp Kuray için İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Kuray hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "adil yargılama yapılmadı" yönünde verdiği karar bulunmasına rağmen cezanın onanması, yaşanan adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.

"16 Haziran Hareketi isimli örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermek" ile suçlanan Kuray, Yargıtay tarafından iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Kuray, 1993′ten 2008′e kadar yargılandıktan sonra müebbet hapis cezası alarak 5 Şubat 2009'da cezaevine girdi. 4,5 yıldır Sincan F Tipi Cezaevi'nde olan 70 yaşındaki Kuray’ın, 2008′de aldığı ceza uyarınca indirimlerle birlikte 7 yıl 6 ay hapiste kalması öngörülüyordu.

AYM'nin emsal kararları işlemedi
AKP'nin "uzun tutukluluk" sürelerine ilişkin yaptığı düzenlemenin ardından çok sayıda sanığın serbest bırakılması ve Anayasa Mahkemesi'nin uzun süredir tutuklu kalan sanıkların bireysel başvurularını "kişilik hakları ihlal edildi" gerekçesiyle lehte sonuçlandırması sonucu Ergenekon, Balyoz ve son dönemde KCK davalarında tahliyelerin gerçekleşmesi örnekleri yaşanmıştı. Ancak yıllardır adaletsiz yargılamalarla karşı karşıya kalan Kuray için bu kararlar emsal niteliği teşkil etmeyip hakkında verilen müebbet hapis cezası onaylanmış oldu.