Sarıgazi’de işkence!

Sarıgazi’de 15 yaşındaki çocuğa başına poşet geçirilerek işkence yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Radikal Gazetesi Ertuğrul Mavioğlu'nun haberine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde meydana gelen olayların ardından gözaltına alınan çocuklara yönelik dayak ve işkenceler İstanbul'un bazı bölgelerinde de uygulanmaya başlandı.

İstanbul Sarıgazi'de Abdullah Öcalan'a İmralı Cezaevi'nde baskı yapıldığı iddialarıyla ilgili gerçekleştirilen protesto eyleminde gözaltına alınan Sarıgazi Mehmetçik Lisesi 1. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki O.B'nin jandarmanın kafasına poşet geçirerek havasız bıraktığı ve bu şekilde dayak attığı iddia edildi.

O.B'nin avukatı Güneş Yağcı bir açıklama yaparak olayı ABD'nin Küba'daki üssü Guantanamo ve Irak'taki Ebu Garib Cezaevi'ndeki işkencelere benzetti.

O.B'nin ailesinin, gözaltı olayının ardından vekil tayin ettiği Avukat Güneş Yağcı, O.B'ye yapılan 'poşet işkencesi'ni şu şekilde anlattı:

Okuldan aldılar: Müvekkilim O.B, geçtiğimiz 24 Ekim günü lise birinci sınıf öğrencisi olduğu Sarıgazi Mehmetçik Lisesi'nden jandarmalar tarafından gözaltına alınmış. Çocuklara ilişkin gözaltı prosedürünün daha baştan çiğnenmesi, kelepçelenmesinden ve ailesine geç haber verilmesinden anlaşılıyor. Oysa kelepçelenmemesi, sorgulanmaması, sadece kimlik tespiti yapılarak derhal Çocuk Şubesi'ne sevk edilmesi gerekiyordu. Bu yaştaki çocukların ifadesini bile alamazsınız.

Kafasına poşet geçirmişler: O.B, Sarıgazi Jandarma Karakolu'nda iki gün kalmış. Oradan Çocuk Şubesi'ne göndermişler. Ben küçük müvekkilimi Çocuk Şubesi'nde gördüğümde sayıklıyordu. Ne dediğini anlamaya çalıştım, sürekli 'poşet' diyordu. Gösterilere katıldığını, molotofkokteyli attığını kabul etmesi ve arkadaşlarını ele vermesi için kafasına defalarca poşet geçirerek soluksuz bırakmışlar. Aynı karakolda bu işkence yöntemini başkalarına da uyguladıklarını duymuştum.

Darp izleri görülüyordu: Jandarma'da iki gün kalmış. Kafasına poşet geçirip havasız bırakmakla da yetinmemişler, bir de kaba dayak atmışlar. Darp izleri, özellikle ellerinde ve parmaklarındaki şişlerden açıkça görülüyordu. Sürekli karanlık bir odada tutulduğunu, işkencenin de burada yapıldığını söyledi. Psikolojisi çok bozulmuştu. Sadece başına geçirilen poşeti düşünüyordu. Feci etkilenmiş. Nefessiz kaldığı zamanlar bir türlü aklında çıkmıyordu.

İşkenceyi tutanağa geçirdik: O.B'nin yaşadıklarını Savcılık'ta anlattım. Nöbetçi mahkemeye çıkarıldığında ise tutanaklara geçirilmesi için ısrarcı oldum. Hâkim, poşet işkencesini yazmak istemedi. O.B'nin jandarmada işkence ve baskıya tabi tutulduğu tutanaklara geçti. O.B, şimdi Kartal Maltepe Cezaevi'nde tutuklu. Oysa ciddi anlamda psikolojik desteğe ihtiyacı vardı...