"Şans" özelleşiyor

Milli Piyango'nun özelleştirilmesi için açılan ihaleyi kazanan şirket, on yıl boyunca Türkiye'de kumar oynatmaya yetkili tek kurum haline gelecek.

soL (HABER MERKEZİ) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Milli Piyango'nun, 10 yıl süreyle lisans devri yoluyla özelleştirilmesi için ihale açtı. Önyeterlilik başvurularının 15 Ocak'a, son tekliflerin ise 27 Şubat'a kadar alınacağı ihaleyi kazanan şirket, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'ne ait piyango ve kazı-kazan ile tüm sayısal oyunların sahibi olacak. İhaleyi kazanan şirketin ayrıca mevcut oyunlara benzer oyunlar tasarlama hakkı da bulunuyor.

"Bol para ve tecrübe" aranıyor
İhaleye katılacak olan şirket veya konsorsiyumların, 2006 veya 2007 yılında en az 250 milyon dolar toplam varlık ve en az 150 milyon dolar özkaynağa sahip olmaları isteniyor. Ortak girişimle katılınması ve ortaklardan birinin yatırım fonu olması halinde, toplam özkaynakları ve toplam varlıkları yerine, söz konusu yatırım fonunun bağımsız denetçiler tarafından verilen beyannamede belirtilen "yönetimi altındaki fonlar" tutarı en az 2 milyar dolar olacak. Yatırım fonları ortak girişim grubu içinde en fazla yüzde 40 oranında paya sahip olabilecek.

Ayrıca katılımcı şirket veya konsorsiyumların en az yüzde 10'unu oluşturan bir ortağının, en az 2 yıl süreyle, en az 2 bin terminalden oluşan bir çevrim içi şans oyunları ağı üzerinden, lisansa konu oyunların veya benzer işlerin operatörlüğünü yapmış olması isteniyor.

İhalenin gelişme aşamasında, şartnamede yer aldığı belirtilen, yüzde 100'ü yabancılara ait şirket ve konsorsiyumların ihaleye katılmasının mümkün olmadığına dair madde konusunda ise bir bilgiye ulaşılamadı.

Hayal tacirliğine kimler talip?
Türkiye'nin en büyük patronları, "Talih Kuşu" özelleştirmesini, ilk kez gündeme geldiği 2003 yılından beri ellerini ovuşturarak bekliyor. Özelleştirme ilk gündeme geldiğinde, Koç ve Sabancı bu özelleştirmede ortak hareket edeceklerini açıklamışlardı. Ayrıca Alarko, Doğan, Doğuş ve Çukurova gruplarının da Milli Piyango ile ilgilendiği biliniyor.

Öteden beri piyangonun kumar ve haram olduğunu söyleyen İslamcı sermaye gruplarının ihaleye nasıl yaklaşacağı da merak konusu. Bugün AKP'nin özelleştirmeye soyunduğu Milli Piyango'nun bir bölümü olan Spor Toto 1949'da TBMM gündemine geldiğinde, AKP'nin geçmişini dayandırdığı Demokrat Parti bunun kumar olduğu gerekçesiyle karşı çıkmış, Spor Toto'nun kurulması için gerekli olan yasa, Meclis'ten on yıl süren tartışmanın ardından 1959'da geçirilebilmişti.