Sahte fosilciler DTCF'den kovuldu

'Sahte fosil sergileri' ile tanınan Harun Yahyacılar Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde sahte fosil sergisi açmak istediler. DTCF öğrencileri ve akademisyenlerin serginin bilim dışı olduğunu belirterek tepki göstermesi üzerine sergi toplatıldı.

Ankara Üniversitedi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu fuayesinde "Harun Yahya" olarak bilinen Adnan Oktar yanlıları tarafından 130 bin yıllık olduğu iddia edilen sahte fosil sergisi açıldı. Nereden ve nasıl temin edildiği belli olmayan, hiçbir bilimsel dayanağı bulunmayan sahte fosiller canlılığın 130 bin yıldır hiç değişime uğramadığı iddia edilerek sergilenmeye çalışıldı. Sergiyi açan kişiler sergi için gerekli iznin Coğrafya Bölüm Başkanlığı referansı ile dekanlıktan alındığını söylediler.

Antropoloji Bölümü öğretim üyesi paleontolog Prof.Dr. Timur Gültekin, fakülteye gelen Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ile görüşerek serginin bilimsel bir tarafı olmadığını kaldırılması gerektiğini belirtti.

Rektör Erkan İbiş'in "Sergiden haberim yoktu, fosil sergisi olduğunu bilmiyordum" açıklaması tatmin edici olmasa da, sergi DTCF öğrencileri ve Antropoloji bölümü öğretim üyeleri ve meseleye duyarlı diğer akademisyenler tarafından kaldırıldı. Serginin kaldırılması sırasında sergiyi açanların, 130 bin yıllık olduklarını iddia ettikleri fosilleri gelişi güzel bir şekilde elleriyle plastik kaplardan çıkartıp, havlulara sardıkları ve çantaya yerleştirdikleri görüldü.

Konuyla ilgili olarak Üniversite Konseyleri Derneği'nden bir temsilci sergiyi açanlar tarafından referans gösterilen DTCF Coğrafya Bölümü Başkanı Prof.Dr. İhsan Çiçek'e giderek konuyla ilgili bir görüşme yaptı. Prof. Dr. İhsan Çiçek yapılan görüşmede, "Sergiyi açanları tanımıyorum. İstanbul'dan eski bir öğrencim benimle bağlantıya geçerek, 'Hocam arkadaşlarımın elinde 130 bin yıllık çok değerli fosiller var. 18-19 Ekim'de okulunuzdaki Ulusal Coğrafya Sempozyumu çerçevesinde sergilemelerini tavsiye ederim' dedi. Bende olabilir diyerek kabul ettim. Serginin evrimsel boyutundan haberim yoktu, sergiyi açtıklarından sonra evrim karşıtı bir organizasyonun parçası olduklarını öğrendim. Bunun üzerine de sergi öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından kaldırıldı. Bana evrim karşıtı bir sergi açacağız dememişlerdi" şeklinde konuştu.

Fosil sergisinin kapatılmasının ardından TKP’li öğrenciler tarafından dağıtılan bildiride şöyle denildi:

"Bilimsel düşüncenin savunusunun yapıldığı, sosyal bilimlerin kalesi olarak görülen fakültemizin öğrencileri olarak bu serginin devam etmesine izin veremezdik.

Evrim düşmanı Harun Yahyacılar 130 milyon yıldır değişmediklerini iddia ettikleri sahte fosilleriyle bu bilim yuvasını terk etmek zorunda kaldılar.

Bu sergilenenler iddia ettikleri gibi fosil ise eğer tarih eser kaçakçılığı yapmaktadırlar. Yok eğer gerçek değilse bu sahtekarlara geçit vermemiz beklenmemelidir.

Sergilenen materyallerin hiç birinde ne seri numarası ne de getirildiği müzenin adı yazmamaktadır. Durumu demokrasi ve fikir özgürlüğü konusuna indirgeyen gericilere nasihatimiz şudur: bilim manipülasyonla değil kanıtlarla yapılır. "

TKP'li öğrenciler yaptıkları açıklama sonrasında Harun Yahyacıların sahte fosil sergisiyle aynı bilimsel denklikte "Fosil" sergisi açarak, Evrim karşıtlarını mizahi bir dille protesto ettiler.

(soL-Ankara)