Sağlıkta yeni ortaçağ: Hacamat, sülük muayenesi, hipnoz

Sağlık Bakanlığı'nın sülük muayenesi, kupa tedavisi, hipnoz gibi 'alternatif tıp' yöntemleri yönetmeliği tartışma yaratırken, sağlıkçılar 'tıbbın alternatifi olmaz' diyor

Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 'Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmelik Taslağı' ile, hekimlere ve sağlık uzmanlarına "alternatif tıp" adı altında kupa terapisi (hacamat), sülük muayenesi, alkol bağımlılarına hipnoz tedavisi gibi yöntemlerin eğitimi verilerek muayenehane açma hakkı tanınacak.

Yönetmeliği değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, "Sağlık alanında bilimselliği ispatlanmış sezaryan ve anjiyo gibi yöntemler yasaklanırken, sülük ve şişe basma (hacamat) gibi yöntemlerin uygulandığı muayenehaneler açılabilecek" diye konuştu.

'Hastalar dini saiklerle, Allah'a emanet'
Yönetmelikle birlikte bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla uygulanan fitoterapi yönteminin de önünün açıldığını belirten Beyazıt İlhan, "Yurttaşın, tıbben bilimselliği kabul edilmemiş yöntemlere sevk edilmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Yaş kupa terapisinin dini saiklerle uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten İlhan, "Yapılmak istenilen, dini saiklerle Allah'a emanet tedavi edilmek. Hastaneye gittiniz tedavi olamadınız, eczaneye gittiniz ilaç bulamadınız o zaman alternatif tıbba başvurun mantığı uygulanmak isteniyor. "Kupa terapisi" dedikleri yönteme dair geçen sene Emine Erdoğan'ın da katıldığı sempozyumlar düzenlenmişti. Orada da "Hz. Peygamberimiz de bunu kullanırdı, yararlı bir yöntem" söylemleri yer almıştı. Şimdi de bu temelde kupa terapisi alternatif tıp diye önümüze getiriliyor" dedi.