Sağlıkta toplu satış dönemi

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ihaleyle 3 adet 112 acil istasyonunu içindeki doktor, yardımcı personel ve ambulans şöförüyle sattı. İhale hakkında Bursa Tabip Odası iptal davası açacağını duyurdu. Öte yandan ihale talebinin doğrudan Sağlık Bakanlığı'ndan geldiği ve tüm Türkiye'de yakında uygulanacağı belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) Bursa İl Sağlık Müdürlüğü bu kez ihaleyle doktor, yardımcı personel ve ambulans şöförünü satışa çıkardı. 3 adet 112 istasyonunu içindeki personel ile satışa çıkaran Sağlık Müdürlüğü, ihaleyi 27 bin TL ödeyen çöp poşeti imalatçısı bir firmaya verdi. Bursa Tabip Odası ise iptal istemiyle mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

6 firmanın girdiği ihaleyi kazanan çöp poşeti üretimi ile uğraşan Eset Turizm Poşet Ambalaj firması ambulansların, personelle birlikte hastane öncesi acil yardım hizmetlerinde (hastaya gidilmesi, müdahale edilmesi, stabilizasyonunun sağlanması ve gerektiğinde bir kuruma nakledilmesi) kullanılmak üzere hizmet alımı yoluyla temin edileceğine yönelik teknik şartnameyi kabul etti. Öte yandan firma "idari şartname"de yer alan, her ambulansta en az 5 doktor, 5 yardımcı sağlık personeli ve 5 ambulans şoförünün çalıştırılacağı kabul etti. İhaleyi alan firma sağlık personelinin maaşlarının da ödenmesini üstlenecek.

Ancak kullanılacak tıbbi malzemeler devletten gelecek. Ambulanslarda ve istasyonlarda kullanılacak telsiz, haberleşme cihazlarının bakımı da müdürlüğe ait olacak.

Görevlilere yapılacak ödemelere ilişkin ifadelerde ise sıkıntı olduğu görüldü. İfade şöyle: "Doktorlara net asgari ücretin yüzde 300 fazlası, yardımcı sağlık personeline de yüzde 100 fazlası verilecek. Doktorlar ve yardımcı sağlık personeli sigortalı değil part-time çalışacak. Dolayısıyla emekli kesenekleri yaklaşık maliyete dahil edilmemiştir. Şoföre brüt asgari ücretin yüzde 50 fazlası ödenecek."

Bursa Tabip Odası, ihalenin yalnızca ambulans kiralanmasıyla sınırlı olmadığını, hekim ve diğer sağlık personeli tarafından verilen sağlık hizmetlerinin de satın alınmasının söz konusu olduğunu ve bu nedenle mahkemeye başvurarak ihalenin iptalini isteyeceklerini söyledi.

Sağlık Müdürlüğü'nü daha önce uyardıklarını söyleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Aslanhan, müdürlüğün kendilerine talebin doğrudan Sağlık Bakanlığı'ndan geldiğini ve yakında bütün Türkiye'ye yayılacak bir uygulama olduğunu anlattıklarını söyledi. Müdürlük yetkilileri, yaptıkları açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın "personelli ihale" için Bursa'yı pilot il seçtiğini ve ihalenin bu amaçla gerçekleştirildiği yanıtını verdi.