Sağlıkta piyasalaşmada önemli adım: Hastaneyi başhekim değil, ceo yönetecek

Sağlıkta piyasalaşmanın önemli adımlarından bir tanesi olan hastanelerin idaresinin CEO’lara verilmesi uygulamasına önümüzdeki ay başlanıyor. Yöneticilerin başarı kriteri ise sağlık hizmetini iyileştirmek değil, hastanelerin karlarını artırmak olacak.

Devlet hastanelerinin yönetim yapısında önemli bir değişikliğe gidiliyor. Uzun süredir planlanan değişiklik önümüzdeki aydan itibaren başlayacak. Hastaneler, her ilde kurulan Kamu Hastane Birlikleri’ne (KHB) bağlanıyor. Hastaneleri artık hekimler değil, tıpkı büyük şirketlerdeki gibi üst düzey yönetici anlamına gelen CEO’lar yönetecek. Başarı kriteri ise sağlık sisteminin iyileştirilmesi değil, tabi ki karları artırmak olacak. AKP’nin bu adımı ile sağlık sisteminin piyasacı bir mantığa havale edilmesi yolunda önemli bir adım daha atılmış oldu. Sağlık emekçileri ise düzenlemeye tepkili.

15 bin lira maaş alacaklar
Düzenleme kapsamında hastaneleri artık başhekimler değil ‘genel sekreter’ler yani CEO’lar yönetecek. 40 milyar liralık sağlık bütçesinin yönetimi de genel sekreterlerde olacak. Sözleşmeli olarak görev yapacak CEO’ların 15 bin liraya kadar maaş alabileceği belirtiliyor. Hastanelerin bütün faaliyetlerini onlar denetleyecek. Genel sekreter ve ekibi ile 4 yıla kadar sözleşme yapılabilecek. Tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak ve bu başkanlıklar genel sekretere bağlı çalışacak. Altı aylık denetimler sonucunda başarısız bulunan genel sekreter ve ekibinin sözleşmesi, sürenin bitmesi beklenmeden feshedilecek. Başarısızlık kriterinin ise ne olduğunu tahmin etmek zor değil. Yeni yapılanmada önemli oranda etkisini kaybeden başhekimler, genel sekreterin atadığı hastane yöneticisine bağlı olacak.

En az 8 yıl iş tecrübesi
Geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile baştan aşağı değiştirilen Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasası’nın son halkası Kamu Hastane Birlikleri (KHB) uygulamaya geçiyor. 900’e yakın devlet hastanesi önümüzdeki aydan itibaren her ilde kurulacak KHB’ye bağlanıyor. Hastane birliklerinin birliklerin bütün faaliyetlerini denetleyecek ve yönetecek olan CEO olmak için en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve kamu veya özel sektörde 8 yıl iş tecrübesine sahip olmak şartı aranıyor. Birliklerde CEO’lar, başkanlar, uzmanlar, büro görevlileri hastanelerde ise hastane yöneticileri, başhekim ve başhekim yardımcıları ile müdürler ve müdür yardımcıları sözleşmeli statüde çalışacak. Bunun için 10 bin civarı personel kadrosu ayrıldı. Genel sekreter ve ekibi 4 yıla kadar sözleşmeyle göreve gelecek. Altında tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak. Bunların altında da her hastaneye birer yönetici atanacak.

Altı aylık aralarla yapılan denetimler sonucunda başarısız bulunan sekreter ve ekibi süre beklenmeden gönderilecek. Bu değerlendirme, kamu veya özel değerlendirme kuruluşlarına da yaptırılabilecek. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre birliğin, yönettiği hastanelerin sınıfını yükseltememesi ya da düşürmesi halinde CEO ve ekibi görevden alınacak.

Türkiye’nin en büyük şirketinin CEO’ları hazır
Sağlık çalışanlarının ucuz iş gücü, hastanelerin ise birer işletme haline getirildiği sağlık sisteminin yeni patronları da belli oldu. Sağlık Bakanlığı 81 ilde toplam 847 kamu hastanesini bölgelere ayırarak birleştirdi. Ayrıca Bakanlık bu hastaneleri yönetecek 100 kişilik CEO listesi hazırlayarak Başbakanlığa sundu. 40 milyarı bulan bütçesi ile Türkiye’nin en büyük şirketi haline getirilen Kamu Hastaneleri Birliği’ni kimin yöneteceğine dair hazırlanan listeden Tayyip Erdoğan tarafından seçilen adayların atamaları yapılmış durumda.

İstanbul’da da 54 ayrı kamu hastanesi birleştirilerek 5 bölgeye ayrıldı. Düzenlemeye göre İstanbul “Anadolu Kuzey, Anadolu Güney, Fatih, Beyoğlu, Bakırköy” şeklinde 5’e ayrılacak. Ortalama 4 milyar liralık bütçeye sahip bu hastanelerin 5’e bölünmesi halinde atanacak CEO’lar kişi başı 1 milyar liralık bir bütçeyi idare edecek. Atanacak CEO’lar tamamen kendi kadrolarını oluşturacaklar. Bu dönüşümle Türkiye genelinde 2 bin 860 personel yeniden atanacak. CEO’lar tarafından seçilen bu kişiler daha önce kamu kadrosunda yer alsa da sözleşmeli olarak işe başlayacak. İstanbul için adı geçen isimlerden Şuayip Birinci, Güven Bektemur, M. Hamza Müslümanoğlu, Yavuz Baştuğ ve Cihangir Tayfur genel sekreter olarak atandı. Ankara için Serdar Mercan ve Doğan Akdoğan, İzmir için ise Ali Rıza Odabaş ve Abdulkadir Ünsal atandı.

(soL -Haber Merkezi)