Rusya ile Türkiye arasında vizenin kaldırılmasını değerlendirdiler

Bugün Çankaya Köşkü'nde Gül ile Medvedev arasında yapılan görüşme sonrasında iki lider, iki ülke arasında vizenin kaldırılmasını değerlendirdiler.

Rus lider Dimitri Medvedev ile Abdullah Gül yaptıkları görüşme sonrası bir basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, "Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir. Nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir ama turistler için bu büyük bir avantajdır" dedi.

Medvedev ise, iki ülke arasında vizenin kaldırılması yolundaki anlaşmanın "tarihi bir anlaşma" olduğunu belirterek, "Her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak bir anlaşmadır. Tabii ki bu konuda başka faydalar da var, ancak insani bağlantısı daha önemli. 30 günlük ziyaret yapan herkes için, bizim turistlerimiz için de geçerli olacaktır" dedi.

Gül: "Yeni projeler ekonomik işbirliğinin boyutunu geliştirecek"
Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Gül, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında büyük projeler gerçekleştirildiğini ve yeni projelerin önlerinde olduğunu belirti.

İki ülke arasındaki işbirliğinin geldiği seviyenin gurur verici olduğunu belirten Gül, 2008'de 38 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin herkese örnek olduğunu ifade ederek, ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarma konusundaki azim ve kararlılığı bir kez daha paylaştıklarını kaydetti.

Gül, "Projeler konusunda yine işbirliği kararımız bir kez daha teyit edilmiştir. Gerek yeni petrol boru hatları, doğalgaz boru hatları gerek nükleer enerji konularındaki geldiğimiz durumu bir kez daha karşılıklı gözden geçirdik. Aynı şekilde ekonominin diğer alanlarında, ticaret alanında, milli paralarla alışveriş yapılması gibi konular, ulaştırma konusundaki yeni projeler Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin boyutunu çok daha fazla geliştirmektedir. Bu konuda çok detaylı konuştuk" dedi.

Medvedev Gül ile yaptığı görüşme sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.