Rusya Dışişleri'nden açıklama: 'Türkiye Rusya'dan özür diledi'

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada, Türkiye’nin Ankara’ya indirilen Şam uçağının yasadışı bir kargo taşımadığını kabul ettiği ve Rus yolcularının uçakta tutulması ve Rus diplomatlarla görüşülmemesinden dolayı Rusya’dan özür dilediği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksander Lukashevich, Moskova-Şam seferini yapan bir Suriye yolcu uçağının zorla Ankara’ya indirilmesi olayı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

The Voice of Russia'nın haberine göre, Lukashevich, Türk yetkililerin, Ankara’ya zorla indirilen Şam uçağında el konulan kargonun yasal olduğunu kabul ettiklerini fakat kargonun bazı kuralların ihlal edilerek kaydının yapıldığını dile getirdiklerini söyledi.

Lukashevich, Türkiye’nin uçakta füzeler olduğuna dair iddiasından vazgeçtiğini ifade ettiği açıklamasında, Türk tarafının Rus yolcuları uçakta tuttuğu ve Rus diplomatlarla görüşmeyi reddettiği için Rusya’dan özür dilediğini dile getirdi.

Sözcü ayrıca, Moskova’nın uçak krizi ile ilgili bir soruşturma başlatmasını ve geniş kapsamlı bir açıklama yapılmasını beklediğini belirtirken, el konulan kargonun sahiplerine gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

“Kimse bize kiminle silah ticareti yapacağımızı söyleyemez"
Lukashevich’in bu iddialarının Rusya Devlet başkanı Putin’in dün uçak krizi ile ilgili yaptığı sert açıklamalardan sonra gelmesi ise dikkat çekici.

Putin yaptığı açıklamada, “Kimse bize kiminle silah ticareti yapacağımızı söyleyemez" diye konuşmuştu.

Rusya’nın yabancı ülkelerle silah ticaretine değinen Putin şunları söylemişti:

Silah satışına sınırlandırma getirme yetkisi bir tek BM Güvenlik Konseyi'nin elinde bulunuyor. Geride kalan tüm durumlarda hiç kimse bize kiminle ve nasıl silah ticareti yapacağımızı dikte demez. Tek taraflı veya grup ülkeler tarafından alınmış kararlar BM Güvenlik Konseyi dışında kaldığı sürece uluslararası hukuk açısından bağlayıcı değildir. Bunun dışında hareket edenler sonuçlarına da katlanır.

Uçak krizinin başından itibaren Başbakan ve Davutoğlu tarafından yapılan açıklamalarda, uçağın yasadışı kargo taşıdığı konusunda ısrar edilmişti. Lukashevich’in Türkiye’nin uçak krizi konusunda geri adım attığı anlamına gelen bu açıklamalarına Ankara’nın ne cevap vereceği ise merak konusu.

(soL- Dış Haberler)