Ruslar bizi de tanısın!

Kuzey Kıbrıs'ta muhalefet, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Güney Osetya ve Abhazya'ya yönelik tavrını sert eleştirdi, Rusya'yı da tutarsız davranmakla suçladı.

soL (HABER MERKEZİ) Kuzey Kıbrıs'taki ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP), Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını ilan etmelerini olumlu karşıladıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a ve hükümete, Kuzey Kıbrıs'ın da aynı yolu izlemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelerek temaslarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, özellikle Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığı konusunda kendisine yöneltilen soruyu yanıtlarken, bu meselenin KKTC ile karşılaştırılmaması gerektiğini, KKTC'nin çok daha ayrı bir konumda olduğunu söylemişti.

"İktidar KKTC'ye bağlı değil"
Kıbrıs'ta ana muhalefette bulunan UBP, yazılı bir açıklamayla, KKTC'nin tanınmasını ön plana çıkarmak yerine yanlış zemin üzerindeki tek odaklı bir "sözde çözüm politikası" gütmekle bir yere varılamayacağını, geçmiş deneyimlerin gösterdiğini ifade ederek, iktidarda yer alanları KKTC'ye bağlı olmamakla suçladı.

Güney Osetya ve Abhazya konusunda KKTC'ye yakışan bir tutum alınmadığının ileri sürüldüğü açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca'nın, Rusya ve Kıbrıs Rum kesimine yönelik eleştirileri ve "eğer Osetler ve Abhazlar kendilerine saldıranlarla bir arada yaşamaya zorlanamazsa, Kıbrıs Türk halkının da kendi kendini yönetme hakkı vardır" ifadesi, gerçekleri görmeye başlamanın bir kanıtı olarak yorumlandı.

"Kosova'daki hata tekrarlanmamalı"
Cumhurbaşkanı Talat'ın Kosova'da yaptığını, Güney Osetya ve Abhazya konusunda yapmaması gerektiğini vurgulayan açıklamada, Rusya Federasyonu da, Kıbrıs konusundaki politikasını gözden geçirmeye çağrılarak, Güney Osetya'yı ve Abhazya'yı tanıyıp, KKTC'yi tanımayan bir Rusya'nın kendisiyle çelişeceği dile getirildi.

Bilindiği gibi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kosova'nın bağımsızlığı konusunun Kıbrıs'la bir ilgisinin bulunmadığını söyleyerek, yeni kurulan devleti tanımamıştı. Türkiye ise Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne sahip çıkarken, Kosova'yı tanıyan ilk devletler arasındaydı.