RTÜK’ten yıl sonu bilançosu: 12 milyon lira

Son dönemlerde verdiği tartışmalı cezalar ile adından sıkça söz ettiren ve AKP’nin medya üzerinde kurduğu hegemonya ve denetimin önemli bir parçasını oluşturan RTÜK, bir yılda 12 milyon lira para cezası kesti.

TRT’de yayınlanan “istihbaratçı cinler” haberini düşünce özgürlüğü olarak savunan ve cinlerin Osmanlı döneminde istihbaratta kullanıldığını dile getiren, Tayyip Erdoğan kontenjanlı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Prof. Dr. Davut Dursun, yayın kuruluşlarına bir yılda 12 milyon 233 bin lira tutarında idari para cezası verildiğini bildirdi.

RTÜK’ün, 3 Mart 2011’den itibaren geçen bir yıllık dönemde toplam bin 97 yaptırım kararı aldığını dile getiren Dursun, bu kararlardan 809’unun uyarı, 7’sinin program durdurma ve 281’inin idari para cezası olduğunu kaydetti. Dursun, uygulanan idari para cezası tutarının 12 milyon 233 bin lira olduğunu bildirdi.

İdari para cezasının söz konusu yaptırım yöntemlerinden biri olduğuna dikkati çeken Davut Dursun, cezaların yayın kuruluşlarının reklam gelirlerine göre belirlendiğinin altını çizdi. Dursun sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen bir yılda yayın kuruluşlarına verilen idari para cezalarının toplam tutarı 12 milyon 233 bin liradır. Bu rakamın 777 bin lirasını ’4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ kapsamında verilen cezalar oluşturmaktadır.

Yaptırım kararlarının yüzde 73,5’inin konusu yayın ilkesi ihlalleri değil, reklam ihlalleridir. Reklam ihlallerinde ise ağırlıklı olarak, ilaç olmayan ürünlerin tedavi edici özelliğe sahipmiş gibi tanıtılması (yanıltıcı reklam), gizli reklam yapılması ve reklam yerleştirme sürelerinin ihlali söz konusudur.”

“İdari para cezaları RTÜK’ün bütçesine değil, Maliye Bakanlığı’na aktarılır”
Yayın kuruluşlarından tahsil edilen idari para cezalarının RTÜK’ün geliri olmadığını belirten Dursun, ”6112 Sayılı Yasanın ’Mali kaynaklar ve bütçe’ başlıklı 41. maddesine göre, Üst Kurul’un gelirlerini yayın kuruluşlarından alınan lisans ücretleri, televizyon kanal, multipleks kapasite ve radyo frekans yıllık kullanım ücretleri, yayın iletim yetkilendirme ücretleri, yayın kuruluşlarının reklam gelirlerinden ayrılan yüzde 3 paylar oluşturmaktadır. İdari para cezası olarak tahsil edilen miktarlar ise tahsil edildiği ayı takip eden ayın 7’sine kadar Üst Kurul’a herhangi bir pay verilmeksizin Maliye Bakanlığı’na aktarılır.

Dolayısıyla idari para cezaları Üst Kurul’un gelir kalemleri içinde yer almamaktadır. Esasen idari para cezaları Üst Kurula gelir temin etmeyi değil, yayın kuruluşlarını yayın ihlalleri yapmaktan caydırmayı hedeflemektedir” dedi.

RTÜK’ten ilginç kararlar
Diğer taraftan, kestiği idari para cezalarıyla Maliye Bakanlığı’na 12 milyon lira gelir sağlayan RTÜK’ün verdiği cezaların gerekçeleri ise bir başka tartışma konusu. Kutsal Türk aile yapısına uymamak, milli ve dini değerlere aykırılık, genel ahlaka uymamak, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerine olumsuz yönde etkilemek söz konusu bu tartışmalı gerekçelerden bazıları.

Temmuz 2009’da Deniz Feneri yolsuzluğu dolayısıyla görevden ayrılmak zorunda kalan Zahid Akman’ın yerine göreve gelen Davut Dursun döneminde alınan birbirinden ilginç onlarca karar bulunuyor.
RTÜK’ün skandal uygulamalarından biri geçtiğimiz yıl Ağustos ayında çocukların severek izlediği "Winni the Pooh" isimli çizgi film, kahramanlarının ellerinde bira şişeleri olduğu ve kadeh tokuşturdukları için uyarı cezası verilmişti.

RTÜK, bir başka diziye ise genç kadının sevgilisine doğum günü hediyesi olarak öpücük vermesini “gençleri özendirip, eyleme geçirir nitelikte” bularak ceza vermişti. Ayrıca dizilerde evli olmadan bir arada yaşanmasını sakıncalı bulan RTÜK, dizi karakterlerini de evlendirmişti.

Öte yandan milli ve manevi değerler konusunda hassasiyeti bilinen RTÜK, yandaş bir kanalda yayınlanan bir şov programında küçük bir kız çocuğunun küfür ve hakaretle evlendirilmeye çalışılmasına ise yalnızca para cezası vermişti.

(soL-Haber Merkezi)