RTÜK üyelerinden Akman açıklaması

RTÜK üyeleri Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, "RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın mal varlığına tedbir konulması" ve "düzenleme ve denetlemekle görevli olduğu bazı radyo ve televizyon organlarında ortaklığının bulunması" nedeniyle RTÜK yasasının 9. maddesine göre "üyelik görevinde çekilmiş sayılmasını" talep etti.

soL (HABER MERKEZİ) Üç RTÜK üyesi RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında mal varlığı üzerine tedbir konulması nedeniyle, RTÜK Kanunu'nun 9. maddesi kapsamından üyeliğinin düşürülmesine yönelik talepte bulunduğunu açıkladı.

Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, görüşme taleplerine ilişkin yaptıkları yazılı açıklamada, Akman'ın "Almanya'da ortaya çıkan ve 3 sanığın mahkumiyetiyle sonuçlanan Deniz Feneri e.V davasının devamı olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan soruşturmada, zanlı durumda bulunması, bu zanlılarla çeşitli ortaklık ve menfaat ilişkilerinin hala sürmesi ve soruşturma kapsamında tüm mal varlığına diğer zanlılarla birilikte Ankara Sulh Ceza Mahkemesi'nce tedbir konulması nedeniyle RTÜK Kanunu'nun 9. maddesi hükümüne göre üyelik görevinden çekilmiş sayılma durumunda olduğunu" belirttiler.

RTÜK'ün, Sayın Akman'a yönelik 2 yıldır sürmekte olan ağır iddialardan yıprandığını hatırlatan üyelerin yaptığı açıklamada "Akman'ın şirketlerdeki ortaklık ve üst düzey yöneticiliği ve kooperatif ortaklığına" değinilerek, bu durumun RTÜK Yasası'nın 9. maddesi ile bağdaşmadığı iddia edildi.

Akman'ın, "Almanya'nın Frankfurt kentinde kurulu bin 500 üyesi bulunan büyük bir konut yapı kooperatifinde üst kurul üyesi olduktan sonra da yöneticilik görevine devam ettiği, ayrıca Frankfurt Emniyet Müdürlüğü raporlarına göre de Akman'ın 13 Ağustos 2003 tarihiyle, 25 Temmuz 2006 tarihleri arasında 'Offenbacher&amp Frankfurter Wohnungsbaugenossenschaft' adlı kooperatif yönetiminde olduğunun anlaşıldığı" belirtilen açıklamada, RTÜK üyelerinin tüm yayın kuruluşlarına eşit mesafede tarafsız ve hiçbir çıkar ilişkisi içinde bulunmadan durması gerektiği belirtildi.