Romney'in kaybetmesi Cem Toker’i üzdü

Seçim öncesinde Türkiye’de ekonominin ve özgürlüklerin gelişmesi ve dünyada güvenliğin sağlanması için Romney’in seçilmesinin daha hayırlı olacağını söyleyen Toker’in “umutları”, Obama’nın yeniden koltuğa oturmasıyla birlikte başka bir ABD seçimlerine ertelenmiş oldu.

Tüm dünyayı “yakından” ilgilendiren ABD başkanlık seçimi bu sabah saatlerinde Obama’nın yeniden ipi göğüslemesiyle son buldu.
Ancak alınan bu sonucun seçim öncesinde cumhuriyetçi aday Mitt Romney’i desteklediğini açıklayan LDP genel Başkanı Cem Toker için büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz.

LDP Genel Başkanı, seçim öncesi yaptığı yazılı bir açıklamada, başkanların kişisel siyasi görüşlerinin ABD'nin dış politikasını belirlemede doğrudan etken olmadığını söylemiş ve şöyle devam etmişti:

Ancak, Cumhuriyetçi Parti'nin bölgede artan radikal dini ve mezhepsel siyasi gerginlikleri, kargaşaları, çıkmış-çıkacak iç savaşları bölgede istikrar ve demokrasinin gelişmesine daha ciddi bir tehdit olarak algılamasından dolayı şahsen seçimi Mitt Romney'in kazanmasını destekliyorum.

ABD seçimlerini Haydarpaşa Tren Garı'ndaki merkezden takip eden Toker, Hürriyet gazetesinden Cengiz Özbek’e yaptığı açıklamalarda ise neden Mitt Romney’i desteklediğini dört gerekçe ile açıkladı.

Romney’in başkan seçilmesiyle Türkiye’de ekonominin ve özgürlüklerin gelişeceğini ve dünyanın daha güvenli bir yer haline geleceğini iddia eden Toker şu açıklamalarda bulundu:

Güçlü ABD ekonomisi, güçlü Türkiye
“ABD ekonomisi ne kadar güçlü olursa Türkiye de bundan olumlu yönde etkilenir. Amerikan ekonomisi ne kadar güçlü olursa, ben benzini o kadar ucuza alırım. Cumhuriyetçilerin ekonomi politikalarının bunu başaracağına inanıyorum. Ayrıca prensip olarak, yabancı ülkelere karşı girişimci dostu olmaları, düşük vergiyi savunmaları da bizim partimizin görüşleriyle uyuşuyor.”

Dünya Romney ile daha güvende
“Cumhuriyetçi politikaların, güvenlik konularında yere daha sağlam bastığına inanıyorum. Obama yönetimi, sadece terör örgütlerini tehdit olarak görüyor. Oysa Kuzey Kore, Çin, Rusya gibi ülkeler de büyük birer tehdit. Obama, böyle bir ortamda savunma harcamalarını kısacağını söyledi. Cumhuriyetçilerin bu harcamaları artıracağını açıklaması bana daha çok güven veriyor.”

Arap Baharı
“Romney, Arap Baharı'nın yarattığı iktidar boşluklarını radikal İslamcıların doldurduğunu görüp, bunu da tehdit olarak algılıyor. Obama gibi Arap Baharı'na açık çek vermiyor. Daha tedbirli yaklaşıyor.”

Romney ile daha özgür bir Türkiye
“Türkiye'deki temel hak ve özgürlüklerin ihlallerine tüm uluslararası raporlarda yer veriliyor. Buna karşın Obama yönetimi, bu konunun üzerine gitmiyor. Cumhuriyetçilerin Ak Parti'yi bu konuda daha fazla sıkıştıracağını düşünüyorum.”

“Bayılıyorum ABD’li cesur siyasetçilere”
LDP Başkanı, yine seçim öncesi başka bir yazlı açıklama yapmış ve şunları söylemişti:

6 Kasım seçimleri öncesi ABD Başkan adayları Obama ve Romney bu ay içinde 4 defa televizyonlarda halkın önünde tartışma programına katılacaklar.
Bayılıyorum, kendine güvenen, fikirlerine güvenen ve korkmadan, sudan bahaneler ile kaçmayıp, bunları rakipleri ile televizyonlarda savunabilen cesur siyasetcilere.

Korkaklara örnek olmalılar.