Roboski Katliamı'nın birinci yılında adalet arayışı devam ediyor

Roboski Katliamı'nın üzerinden bir yıl geçti. Ancak geçen bir yıl ne sorumluların bulunup cezalandırılmasına ne de Roboski'de katledilen yurttaşlarımızın acısının unutulmasına yaradı. AKP ise, katliamın sorumluluğunu üzerinden atmak için türlü hilelere başvurmakta.

Şırnak'ın Uludere ilçesi Ortasu köyü yakınlarında, çoğunluğu çocuk olan 34 sivil yurttaşın, TSK'ya ait savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldüğü Roboski Katliamı'nın üzerinden bir yıl geçti. Bir yıl boyunca katledilenlerin aileleri ve kamuoyu, Roboski'nin sorumlularının açığa çıkarılması ve yargılanması için mücadele ettiler.

AKP ise, katliamda herhangi bir sorumluluğu olmadığını iddia etmekle kalmadı, hakkını arayan ailelere hakaretler yağdırdı onları gözaltına aldı, tehdit etti onlara "kan parası" diyerek rüşvet teklif etti.

Roboski Katliamı'nı protesto etmek isteyen ailelerin üzerine tazyikli sular ve gaz bombaları sıkıldı.

Katliamda kardeşini kaybeden Ferhat Encü defalarca gözaltına alında, tutuklandı.

Roboski'de düzenlenen saldırının sorumlularından olan Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten'e, "başarılarından ötürü" madalya verildi.

Meclis'te kurulan araştırma komisyonu, akıl almaz bir işleyiş tutturdu failleri ortaya çıkarmak yerine Roboski Katliamı'nı "zincirleme hata" diyerek bir "kazaya" indirgemeye çalıştı.

Başbakan Erdoğan, Roboskili ailelere hakaretler ve tehditler savurdu ölenler için "terörist" ve "kaçakçı" dedi "parası neyse veririz" diyerek katliamı örtmeye çalıştı.

Bir yılın sonunda, Roboski Katliamı'nda ölenlerin aileleri mücadelelerine devam ediyorlar. Şimdiye kadar tehditle, saldırıyla ya da rüşvetle ikna olmayan Roboskili aileler, sadece barış ve adalet istiyorlar.

soL ekibi, Roboski'ye giderek, Katliam'ın birinci yıldönümünde, çocuklarını kaybeden ailelerle görüştü:

(soL - Haber Merkezi)