Rektör 'insan hakları'ndan sınıfta kaldı

İnsan Hakları Kurulu, Emniyet'in bile işlem yapmadığı eylem nedeniyle öğrencileri cezalandıran rektörü, insan hakları açısından kusurlu buldu.

soL (HABER MERKEZİ) Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik, öğrencilere YÖK eylemi nedeniyle verdikleri ceza nedeniyle, Muğla Valiliği'ne bağlı İnsan Hakları Kurulu tarafından haksız ve kusurlu bulundu. Oktik, öğretim üyelerine gönderdiği "sarı zarf"larla ve öğrencilere verdiği cezalarla üniversite camiasında ün yapanlardan.

2007 yılı Kasım ayında, Muğla Üniversitesi öğrencileri kentin Sınırsızlık Meydanı'nda YÖK'ü protesto etmiş, ardından rektörlük tarafından eyleme katılma gerekçesiyle 49 öğrenci hakkında disiplin cezası uygulanmıştı.

"Hukuka ve insan haklarına aykırı"
Ceza alan öğrencilerden 26'sı, bu kararın yanlış olduğu gerekçesiyle İnsan Hakları Kurulu'na başvurdu. Durumu inceleyen kurul, Oktik'in "hukuka ve insan haklarına aykırı yönetim sergilediğini" açıkladı. 15 üyeli kurulun oybirliğiyle aldığı kararda, "öğrencilerin düşünce ve ifade özgürlüğü haklarını kullandığına, savcılık ve emniyet tarafından herhangi bir işlem yapılmamasına karşın üniversite yönetiminin öğrencilere verdiği disiplin cezalarının haksız olduğuna kanaat getirildi". Kurul, Oktik'in "insan hakları açısından kusurlu olduğunu, hukuka ve insan haklarına aykırı yönetim sergilediğini" belirtirken, üniversite yönetimi, verilen cezaların hukuki olduğunu iddia etti. Karar bir bağlayıcılık taşımamakla birlikte, öğrencilerin hukuksal yollara başvurması halinde delil olarak gösterilebilecek.