Redhack’e ABD destekli sansür

Son olarak Dışişleri Bakanlığı sitesini hackleyen RedHack’in 40 bin takipçisi olan Twitter hesabı, Türkiye’nin talebi üzerine kapatıldı. Kararın ABD Büyükelçiliğinin RedHack’in son eylemini kınamasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Pazar gecesi Dışişleri Bakanlığı sitesini hackleyerek Dışişleri Bakanlığı’nın elektronik yazışmalarını ele geçiren kızıl hackerlara (RedHack)sansür geldi. Pazar gecesi yaptıkları eylemle Dışişleri Bakanlığı’na ait internet portalında hükümetin Suriye ile ilgili politikalarını eleştiren bir mesaj yayımlayan grup, aynı zamanda Sivas Katliamı’nda öldürülen canlarımızı da anmıştı. Dün Dışişleri Bakanlığı’na ait hesaplardan yapılan yazışmaları ve Dışişleri portalından ele geçirilen belgeleri yayımlamaya başlayan grubun 40 bin takipçisi olan Twitter hesabına sansür geldi. Sansür kararının Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine geldiği açıklandı.

ABD bastırdı, Twitter sansürledi
Kararın dün ABD Büyükelçiliği’nin grubu kınayan bir açıklama yapmasından sonra gelmesi ise dikkat çekti. NTV’ye görüş veren Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Özgür Uçkan, sansür kararının ABD’nin baskısı sonucunda alınmış olabileceğine işaret etti. Uçkan, NTV’ye verdiği mülakatta “ABD’nin kınaması olmasaydı Twitter hesabının kapatılması talebi yine de kabul görür müydü” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bence görmezdi. Bence bu daha çok ABD'nin baskısıyla olmuş bir şey. Ben böyle düşünüyorum, tabii bundan asla emin olamam. Twitter'da konuşulanlarda da genel hissiyat bu yönde. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter üzerinde bu kadar etkili olabileceğini düşünmüyorum.

NTV’ye görüş veren bilişim hukuku uzmanı Avukat Gökhan Ahi ise, daha önce ABD hükümetinin benzer taleplerinde mahkeme kararı olmadan adım atmayan Twitter’ın, bu defa direnmemesine dikkat çekti. Ahi şunları söyledi:

Burada tartışmalı olan husus, Twitter'ın durup dururken herhangi bir taleple bir hesabı kapatıp kapatamayacağı. Twitter'ın kendi kurallarında 8.maddede, çok açık bir şekilde, "Sadece şiddet içeren, dolandırıcılık, güvenlik ihlalleri ve teknik meselelerle ilgili hesapları her zaman kapatma hakkına sahibiz" diyor.

RedHack yayınına devam ediyor
Twitter hesabı kapatılan RedHack ise bugün itibarıyla “@kizilhackerlar” adresinden yayın yapmaya devam ediyor. Grup, diğer hesaplarının kapatılmasıyla ilgili olarak, “Hesabımızın kapatılması, ‘düzene dokunan pratikler’ içine girildiğinde ‘kendini özgürlükçü’ olarak nitelendiren ‘sosyal paylaşım sitelerinin’ aslında kimlerin borazanı olduğunun kanıtıdır. Buna tepki göstermek ve RedHack’i sahiplenmek ilerisi için anlamlıdır” dedi.

Savcılık grubu terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor
Grup hakkında soruşturma yürüten özel yetkili savcılığın ise RedHack’in terör örgütü kapsamına alınması için çalışma başlattığı kaydedildi. Soruşturmayı yürüten savcılığın Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bir rapor hazırlayarak gönderdiği bildirildi. Raporda RedHack’in “Marksist-Leninist unsurlar barındıran bir manifestosu ve orak çekiçten oluşan bir logosu olduğu”nun da belirtildiği ve logonun bir örneğinin de rapora dahil edildiği ifade edildi.

RedHack, terör örgütü kapsamına alınmalarına yönelik çalışmayla ilgili olarak yeni Twitter hesabında “Böyle bir dünyada zenginlerin koyunu, sistemin uşağı olmaktansa, terörist olarak anılmak, zulme uğramak, zindanlara dost olmak onurdur” diye yazdı.

(soL-Haber Merkezi)