Provokasyon film tartışması sürerken, Erdoğan'ın inançlara yönelik hakaretleri ne olacak!

Başbakan Erdoğan ve AKP’li bakanlar Müslümanlığı aşağılayan provokasyon filme yönelik tepkilerini sürdürüyorlar. Bunun fikir özgürlüğü değil “hakaret” olduğunu söyleyen Erdoğan’ın başta Alevilik olmak üzere Zerdüştler ve ateistlere yönelik hakaretleri ise hala akıllarda.

ABD'de çekilen ve İslam peygamberi Muhammed’e yönelik ifadeleri provokasyona neden olan "Müslümanların Masumiyeti" filmine tepki gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan, "İslam'ın yüce değerlerine ve Hz. Peygamber'e hakaret, fikir ve inanç hürriyeti içinde değerlendirilemez" demiş, Başbakan’ın açıklamalarını takiben bir çok AKP’li bakan da filme yönelik tepkilerini dile getirmişlerdi. Bu tepkiler bugün de Avrupa Konseyi Parlamento Başkanları Konferansı'nda delegelere hitap eden TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın açıklamaları ile devam etti.

Provokasyon çıkarmak için çekildiği belli olan filmin akabinde gerçekleşen olayların arkasındaki güçlerin “belirsizliği” bir yana, bu tartışma akıllarla Erdoğan’ın Alevilik, Zerdüştlük ve ateistler için ettiği hakaretleri getirdi. Ne Erdoğan ne de AKP'li yetkililerin, daha önce inançlar konusunda hakarete varan açıklamalar yaparken, herhangi bir hassasiyet göstermedikleri biliniyor.

“Alevi kültüründe bile yok”
Erdoğan ve AKP’li yetkililerin her fırsatta mezhepçi ifadeler kullanarak, Aleviliğe saldırdığı biliniyor. Hatta Erdoğan son seçim mitinglerinde yaptığı konuşmaların büyük bir kısmını Kılıçdaroğlu’nun Alevi kökenlerine atıfta bulunarak sürdürmüştü. Erdoğan Şanlıurfa mitinginde yaptığı bir konuşmada Kılıçdaroğlu’na yüklenerek “birileri öksüzün, yolsuzun, yolda kalmışın üstüne basabilir biz onlardan asla olmadık olmayacağız, Sayın Kılıçdaroğlu edebini takın, Alevi kültüründe bile böyle bir anlayış yok” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın bu açıklaması büyük tepki toplamıştı.

“Cem evi ucube”
Erdoğan yine kısa bir süre önce Karacaahmet Mezarlığı yanındaki cem eviyle ilgili olarak "O cem evi bir ucube olarak yapıldı orada. Hala kaçaktır. Ruhsatı yoktur. Karacaahmet Türbesi’nin yanında ucube olarak durur." diye konuşmuş, Alevilerin büyük tepkisini çekmişti.

Erdoğan aleviler açısından kutsal mekânlar olan cem evleri için de saldırgan ifadeler kullanmış, buralarının ibadethane değil, kültürel etkinliklerin yapıldığı yerler olarak tarif etmişti.

Erdoğan ve AKP kurmaylarının hükümetin Suriye politikasına yönelik eleştirileri de benzer bir mezhepçi yaklaşımla savuşturmaya çalıştıkları biliniyor.

“Dini Zerdüşt olanın…”
Erdoğan’ın hakaretleri Aleviler ile sınırlı değil. PKK ve BDP söz konusu olduğunda Zerdüştlüğü adeta bir küfür gibi kullanan Erdoğan daha önce Zerdüştlüğü aşağılayan şu ifadeleri kullanmıştı “İşte son haftalarda görüyorsunuz bir grup çıkıyor pat bir önerge veriyor. Aslında öyle bir niyeti yok. Derdi yok. Dini anlayışı Zerdüştlük olanın böyle bir derdi olabilir mi? Benim başörtülü kardeşim istesin gelsin böyle bir problem yok. Bu ülkenin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok. Bu iş konuşulmaz yapılır. Ama bu ülkenin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok.”

"Ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun?"
Erdoğan ateistler için de birçok defa hakarete varan sözler söylemişti. Ateistliği düşmanca tarif eden Erdoğan dindar nesil tartışmasının sürdüğü günlerde kendisini ateistlere saldırarak savunmuş ve şunları kaydetmişti: “Benim dünkü konuşmamdan 'Tükiye'yi dindarlar, dinsizler' diye ayırdığını söylüyor. Önce şu kulakların duymaya alışsın... Benim ifademde dindarlar, dinsizler diye bir ifade yok. Dindar birgençlik yetiştirme var. Bunu yine söylüyorum, bunun arkasındayım. Sayın Kılıçdaroğlu, sen bizden, muhafazakar demokrat parti kimliği sahibi Ak Parti'den, ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun? O belki senin işin olabilir, senin amacın olabilir. Ama bizim böyle bir amacımız yok. Biz muhafazakar ve demokrat, milletinin, vatanının değerlerine, ilkelerine, tarihten gelen ilkelerine sahip çıkan bir nesil yetiştireceğiz. Bunun için çalışıyoruz”

(soL -Haber Merkezi)