Protokoller için son söz Obama'nın

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin geleceği Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 13 Nisan'daki ABD ziyaretinde belirlenecek. Sarkisyan, protokoller ile ilgili kararını vermeden önce Obama ile konuşacak.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller için son sözü ABD Başkanı Barack Obama söyleyecek. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 13 Nisan tarihinde ABD'ye gidecek ve protokollerin geleceğini ABD Başkanı Barack Obama ile konuşacak. Ziyaret sonrası Erivan protokolleri çekip çekmeyeceğine karar verecek.

Türkiye Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının protokollere zarar verdiğini düşünüyor. Bu yüzden de Erivan'dan “Bu gerekçeli karar, protokol sürecine zarar vermez” taahhüdünü istiyor.

Erivan ise adım atması gerekenin Türkiye olduğunu, Türkiye'nin taahhütte bulunması gerektiğini söylüyor. Ermenistanlı yetkililerin “Türkiye iç nedenler gösterip bu protokollerin bir süre için askıya alındığını açıklasın, biz buna uyarız" dediği söyleniyor. Ermenistan Türkiye'nin yoğun iç gündemi nedeniyle protokol sürecinin uzayacağını düşünüyor. Ankara'nın beklentileri karşılaması durumunda protokoller rafa kaldırılacak ve Türkiye hazır olduğunda yeniden gündeme getirilecek.

Türkiye ile Ermenistan arasında karşılıklı beklentiler dile getirilirken, protokollerin yürürlüğe girmesi de zora girmiş görünüyor. Uzmanlar, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan 13 Nisan'da Washington'daki nükleer enerji güvenliği zirvesi için gidececeği ABD'de Obama ile yapacağı görüşmenin kritik olduğunu belirtiyorlar. Protokollerin geleceği ile ilgili kararın ABD ziyaretinden sonra verileceği söyleniyor.

(soL-Haber Merkezi)