Polis darbesi

Ankara ve İstanbul'da gözaltılar sürekli artıyor, çok sayıda büro ve ev basıldı.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla bugün saat 07.00'de yapılan eş zamanlı operasyonla 7 kişi gözaltına alındı. Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu gözaltıların sayısı sürekli artıyor. En son Emekli Jandarma Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de gözaltına alındığı öğrenildi.

Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun da arandığı haberleri ise ortalığı karıştırdı.

Gözaltına alınan diğer isimler arasında Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Ati Teknoloji Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Prof. Dr. Ercüment Ovalı, USİAD Genel Sekreteri Birol Başaran, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Kurucu Başkanı Adnan Türkkan ve gazateci yazar Erol Mütercimler de var.

Turhan Çömez'in evi de basıldı
Eş zamanlı olarak başlatılan operasyon kapsamında polis Turhan Çömez'in evine de baskın yaptı. Aramalar sonrasında Turhan Çömez'in evde olmadığı anlaşıldı. Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de arandığı gelen bilgiler arasında.

Arcayürek'ten açıklama
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Cüneyt Arcayürek, Cumhuriyet gazetesinin başta imtiyaz sahibi İlhan Selçuk olmak üzere bu ülkeyi çok sevmekten ve korumaktan başka hiçbir asli amacı olmadığını belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün kuvvetleri bir araya gelse Cumhuriyet gazetesini yıldıramaz'' dedi.

Arcayürek ''300-500 metre ilerideki Anayasa Mahkemesinde kapatma davası görülüyor. Savcının sözlü ifadesi başladı. Bu garip bir tesadüf mü? Suçlular dışarıda, gazetenin içinde değil" şeklinde açıklamasına son verdi.

Atatürkçü Düşünce Derneği arandı
Cumhuriyet Gazetesi'ne ve gözaltına alınan kişilerin evlerine ve ofislerine yapılan aramaların ardından İstanbul ve Ankara'da ADD binalarına baskın yapıldı. Daha önce Genel Merkez binasına yapılan baskınla ilgili öğrenilen bilgilere göre ADD üyelerinin kimlik bilgilerine ve iletişim adreslerine el konuldu.

Aygün bırakılmadı
Sinan Aygün'ün gözaltına alınmasından sonra açıklama yapan basın danışmanı, Aygün'ün sadece ifadesine başvurulduğunu ve kısa sürede açıklama yapacağını bildirmesinin ardından Sinan Aygün yoğun güvenlik önlemleri altında polis aracında ATO'ya getirildi.

Polislerin kolunda içeriye giren Sinan Aygün'ü görüntülemek isteyen basın mensuplarına polis müdahale etti. Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün görüntü ve açıklamayı engellemek için yaptığı müdahale sonrası ATO girişinde gerginlik çıktı. Operasyonun olduğu bütün bölgelerde Emniyet Müdürlüğü güvenlik önemlerini artırdı.

Sinan Aygün girişte yaptığı açıklamada "neyle suçlanıyorsunuz?" sorusuna "Atatürk'ü, Cumhuriyet'i sevmekle suçlanıyorum" dedi.

Muammer Güler: Polis gerekeni yaptı
Ergenekon Soruşturması ile ilgili ilk görüş bildirenlerden İstanbul Valisi Muammer Güler, gerçekleşen gözaltıların, adli bir işlem olduğunu söylerken, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da 'Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltıları, "Yargı kararlarına herkesin saygı göstermesi gerekir'' diye değerlendirdi.

İzin kimden alındı belirsiz
ANKA'ya konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan isimlerle ilgili kendisinin herhangi bir talimatı olmadığını vurgulayarak, "Geniş Yetkili Ağır Ceza'nın kontrolünde yapılıyor. Bana bilgi verilmesi gerekirdi. Bunu ayrıca araştıracağım" diye konuştu.

Ergin'in verdiği tepkinin basın mensuplarınca Fırat'a hatırlatılması üzerine ''İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın gözaltılarla ilgili haberi yokmuş'' diyen gazeteciye, ''Öyle şey olur mu? Talimat vardır. Polis kendi başına yapmaz'' diye karşılık verdi.

Bu arada Erdoğan bugün yaptığı açıklamada izinle ilgili olarak 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ni işaret etti.

Asker cephesi
İki üst düzey emekli generalin gözaltına alınmasından sonra Genelkurmay'dan herhangi bir açıklama gelmedi. Her iki orgeneralin de askeri lojmanlardan alınması, Genelkurmay Başkanlığı'nın izni olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Ancak gelen haberler arasında lojmanlarda görev yapan koruma askerlerle polis arasında gerginlik çıktığı, polisin arama izin belgelerini göstererek korumaları ikna ettiği belirtiliyor. Genelkurmay'dan da izin belgesinin alındığı söyleniyor.

Askeri Yargıtay eski Genel Sekreteri ise gözaltılarla ilgili "Genelkurmay'dan izin alınması gerekmiyor" dedi.