PKK'nin kurucularından Sakine Cansız Paris'te öldürüldü!

PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez Paris'te silahlı suikast sonucu öldürüldü.

Güncelleme 12:03

Fransa İçişleri Bakanı: "Sıradan bir olay değil"
Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, Paris’te saldırının gerçekleştiği Gare du Nord’daki Kürdistan Enformasyon Bürosu’na gitti. İncelemelere başlamadan bina önünde FEYKA yetkilileriyle görüşen Valls, “Sıradan bir olay değil. Polisimiz incelemelerini sürdürüyor. Böyle bir saldırıyı kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Valls, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Valls, France-info radyosuna yaptığı açıklamada da saldırıyı "kabul edilemez bir suikast" olarak tanımlayarak, olayın soruşturulmasında hızla ilerleme sağlanmasını umduğunu söyledi.

Saldırının gerçekleştiği yerde eylemler
Valls ve İçişleri Bakanlığı’ndan gelen heyetin saldırı yerinde incelemeleri devam ediyor. Paris Valisi, Fransa Komünist Partisi milletvekilleri ve Komünist Partisi Genel Sekreteri de olay yerinde. Suikasta tepki gösterenler de büro önüne gelerek bekleyişe devam ediyor.


PKK’nin ilk kurucuları arasında yer alan Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez isimli genç kadın dün akşam saatlerinde Fransa'nın başkenti Paris'te uğradıkları silahlı suikast sonucu öldürüldü.

ANF'nin haberine göre, alınan bilgilere göre kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Gare du Nord’da bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu’na girerek saldırıda bulundu.

Başlarından vuruldular
Saldırıda susturuculu silah kullanıldığı sanılıyor. Ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Cansız ve Doğan'ın başlarından, Söylemez'in ise karnından vurulduğu bildirilirken, Fransız polis bina içerisinde incelemelerde bulunuyor. Cenazelerin halen bina içinde olduğu kaydedildi.

Saldırının saati bilinmiyor
Saldırının saati tam olarak bilinmiyor. Olay yerindeki Özgür Politika gazetesi muhabiri Selma Akkaya, Fidan Doğan'dan saatlerce haber alınamaması üzerine, arkadaşlarının gece saat 01.00 sıralarında binaya geldiklerinde kapı önünde kan izleri görünce kapıyı kırıp içeri girdiklerini söyledi.

"Profesyonelce yapılmış bir cinayet
Fransa Kürt Dernekleri Fedederasyonu (FEYKA) Başkanı Mehmet Ülker de, "Bir iki arkadaş kapıda kan izleri görüyor. Kapıyı kırıp içeri girdiklerinde, üç kadının infaz edilmiş olduğunu görüyorlar" dedi. Büronun birinci katta bulunduğu ve işlek bir caddede yer aldığına işaret eden Ülker, katliamın 9 Ocak akşamı saat 18.00 ya da 19.00 civarı işlenmiş olabileceğini söyledi. Ülker, çok profesyonelce yapılmış bir cinayet olduğunu söyledi.

BDP'den açıklama: "Nefretle kınıyoruz"
BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak suikasta ilişkin açıklamada bulundu. Açıklama şu şekilde:

“Dün akşam saatlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt Enformasyon bürosunda bulunan Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez’in vahşice katledilmiş olmasını nefretle kınıyoruz.

Bütün Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. Fransa hükümetinin bu katliamı hiç bir tereddüde yer bırakmayacak şekilde derhal aydınlatmasını bekliyoruz. Paris’in en işlek bölgesinde alenen işlenen bu suikastların üstünün örtülemeyeceğinin bilinmesini istiyoruz.

Dünyanın her yerinde Kürde sadece ölümü reva görenler bilmelidir ki, halkımızın özgürlüğünün bedeli ne olursa olsun bunu ödemekten çekinmeyeceğiz. Hayatını halkının geleceğine adamış bu üç değerli Kürt kadın siyasetçinin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kadın özgürlük mücadelesinin de neferleri olan arkadaşlarımızın katillerinin gizlenmemesi, cinayetin üstünün örtülmemesi için halkımızı bulunduğu her yerde protesto gösterileriyle bu katliamı lanetlemeye ve Kürt halkının şehitlerini sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Demokratik Toplum Kongresi'nden (DTK) yapılan açıklama da şöyle:

"Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez’in vahşice katledilmesini nefretle kınıyoruz. Avrupa'nın ortasında bile Kürt halkına vahşet uygulanabilmektedir. Fransa devletinin bu olayı açığa çıkarması gerekmektedir. Sadece Kürt özgürlük hareketinin değil cinsiyet özgürlükçü paradigmanın da hedef alındığını göstermektedir.Tüm Kürt halkını ulusal birlik anlayışı ile şehitlerini sahiplenme için demokratik eylemlere çağırıyoruz."