"PKK propagandası" AKP'yi vurdu

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan hakkında "PKK propagandası yaptığı" gerekçesiyle soruşturma başlattı.

soL (HABER MERKEZİ) "PKK propagandası" suçlamasından AKP de nasibini aldı. Diyarbakırda yayın yapan bir televizyon programında "Kürt sorununu çözmek isteyen hiç kimse DTP'yi, PKK'yi ve Abdullah Öcalan'ı görmezden gelemez" diyen AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan hakkında soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yerel seçimler öncesinde yapılan konuşmada Arslan'In konuşmasında "suç unsuru" bulunduğunu iddia etti. Başsavcılık Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçunu kapsayan 7/2. maddesi uyarınca, Arslan'ın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlayacağını açıkladı.

Ne demişti?
Seçimlerden önce Diyarbakır'da yayın yapan Can TV'ye konuk olan Arslan, 2 saat süren canlı yayın programında şunları söylemişti : "Kürt sorununu çözmek isteyen hiç kimse DTP'yi PKK'yı ve Abdullah Öcalan'ı görmezden gelemez ve yok sayamaz. Realiteleri hiç kimse gözardı etmesin. Aksi halde hiçbir sorun çözülemez. Bugüne kadar da çözülememiştir. Hiçbir tarafın her dediği olamaz. Çünkü çözüm ararken her iki tarafında özveride bulunması ve birer adım geri atması gerekiyor. Uzlaşma böyle bir şeydir. Anlaşma ancak her iki tarafında özveride bulunduğu ortamlarda ortaya çıkar."

TRT Şeş'in yayına başladığı 1 Ocak 2009'u Kürt halkına yönelik "tarihi inkarın" sona erdiği gün olduğunu savunan Arslan, 30 yıldır yaşanan çatışmaların "terörle mücadele" olduğuna yönelik iddiaların aksine "kimlik inkarına karşı mücadele" olarak nitelendirmişti. Arslan, "30 yıldır yaşanan gerginliğe, çatışmaya neden olan bir kimlik inkarından kaynaklanıyordu. Kürt kimliği inkar ediliyordu. Kürtçe diye bir dil yok deniyordu. Bunu seslendirenler kanun dışı uygulamalara maruz kalıyordu. Devlet yanlış uygulamaların sonucu terörü şiddeti azaltma yerine çoğaldığını fark etti. Maalesef geçen bu kadar zaman içinde büyük bedeller ödenmesine sebep oldu. Bunun sorumluları tarihe hesap verecekler kamuoyu vicdanına hesap vereceklerdir. Ben şahsen affetmiyorum" demişti.