Pınar Aydınlar'a türkü söylediği için bir dava daha!

Sanatçı Pınar Aydınlar ve Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ile Erkan Duman hakkında Tunceli'de düzenlenen Munzur Festivali'nde söyledikleri türküler ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle terör örgütü propogandası yapmak suçlaması ile dava açıldı.

Halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar (eski soyadı Sağ), Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ve Erkan Duman hakkında, Tunceli’deki Munzur Festivali’nde söyledikleri türküler ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle, “TKP/ML terör örgütü propogandası yapmak” suçundan, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Pınar Aydınlar, 24 Mayıs’ta Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giderek ifade verecek. Aydınlar, “Bugün bizler sömürüye karşı mücadele ettiğimiz, değerlerden bahsettiğimiz için cezalandırılıp hapishanelerde terbiye edilmek isteniyoruz” dedi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Tunceli’nin Hozat ilçesinde 29 Temmuz-1 Ağustos 2010’da “10. Munzur Kültür ve Doğa Festivali”nde konserler sırasında, sahne platformunun önünde ellerinde İbrahim Kaypakkaya ve Mao resimleri olan 30 kişilik grubun, Partizan yazılı kepler giydikleri, sürekli “Ovacık şehitleri ölümsüzdür”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş”, “Güler Zere ölümsüzdür”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” şeklinde sloganlar atarak, konseri örgütün gösterisi haline getirdikleri iddia edildi.

Savcı türküleri sıraladı
İddianamede, Grup Munzur üyeleri ve Pınar Aydınlar’ın yaptıkları konuşmalar ve söyledikleri şarkılarla terör örgütü propagandası yaptıkları ileri sürülerek, şöyle devam edildi: “Bu şarkılarda geçen Ali Haydar Yıldız, Tunceli Mazgirt doğumlu olup, TKP/ML TİKKO isimli terör örgütünde aktif olarak görev yapan ve örgütün kurucusu olan İbrahim Kaypakkaya ile birlikte 1973 yılında Vartinik köyü Mirik mezrasında kolluk güçleri ile girdiği çatışmada ölü olarak ele geçen kişidir. İbrahim Kaypakkaya da aynı çatışmada yaralı olarak yakalanmış ve 18 Mayıs 1973’te hayatını kaybetmiştir.”

Savcı müzisyenlerin Kızıldere Ağıtı, İbrahim’e Ağıt, Ali Haydar ve Kırmızı Gül türkülerini söylediklerine dikkat çekti ve Kırmızı Gül türküsünün Kaypakkaya için yazıldığını iddia etti.

Son üç yıldır hakkında 3 dava açıldı
Aydınlar, son 3 yıldır, hakkında 3 dava açıldığını, Ali Haydar ve Kırmızı Gül türkülerini okuduğu için cezalandırılmak istendiğine dikkat çekerek “Bu kabul edilebilecek bir şey değil. Hukuk dışı. Bu türküler uzun yıllardır birçok sanatçı tarafından okunuyor. Kültür Bakanlığı’ndan alınan izinlerle albümlere konulmuş” diye konuştu.