Pilot derneğine AKP'den AFERİN!

Hollanda'daki kazayla ilgili yeni iddialar ortaya atan TALPA adlı derneğin ilkeleri arasında, "devletle iyi ilişki kurmak" da var. Birçok THY çalışanı, dünkü açıklamanın hükümet talebiyle yapıldığını düşünürken, Bakan Yıldırım, derneğe kutlama ziyareti yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Hollanda'nın Amsterdam kentinde meydana gelen uçak kazasına ilişkin dün bir basın toplantısı yaparak Hollandalı yetkilileri suçlayan Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği (TALPA), dün gece Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve THY Genel Müdürü Temel Kotil tarafından ziyaret edildi. Ziyaret sırasında, Yıldırım, dernek yönetimini "Türk sivil havacılığını ve THY'yi karalama çabalarına karşı mücadele ettiği için" kutladı. Ancak birçok pilot, TALPA'nın basın açıklamasını hükümetin talebi üzerine yaptığını düşünüyor.

Ne denmişti?
TALPA yönetimi dün bir basın açıklaması yaparak, kazanın teknik bir arıza ya da pilot hatasından kaynaklandığı söylentisinin kasıtlı çıkarıldığını ileri sürmüş, Hollanda makamlarının kazada kulenin sorumluluğunu gizleme telaşı içinde olduğunu dile getirmişti. Kazaya THY uçağından önce Schipol Havaalanı'na inen daha büyük bir uçağın yarattığı hava akımının neden olabileceğini söyleyen dernek yönetimi, Türkiye'ye ve THY'ye karşı bir kampanyanın başladığı iddiasını da gündeme getirmişti.

Uzmanlar, TALPA'nın iddiasının yabana atılmaması gerektiğini, bununla birlikte, kazanın motorlarda meydana gelen bir arıza ya da pilotaj hatasından kaynaklanma olasılığının da güçlü olduğunu belirtiyorlar. THY çalışanları da, TALPA'nın açıklamasının tamamen hükümeti ve THY yönetimini kurtarmak amacını taşıdığını söyleyerek, "bu dernek hiçbir zaman THY çalışanlarının çıkarlarını savunmadı" değerlendirmesini yapıyorlar.

Siyaset yapmaz, birlik ve beraberliği bozmaz, doğum günlerini kutlar!
TALPA, aslında devlet tarafından 1958 yılında kurulan THY Pilotları Cemiyeti'nin bir devamı. 1980'lerde hava taşımacılığında yaşanan özelleştirmelerle birlikte pilotların başka şirketlerde de çalışmaya başlamasıyla, dernek yeniden yapılanarak, 1996 yılında Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği'ne dönüştü.

Derneğin yedi maddeden oluşan yazılı ilkeleri arasında "Sağlanmış olan toplumsal birlik ve beraberliğimizi asla bozdurmamak, ilelebet devam ettirmek", "Kesinlikle siyasi faaliyetlerde bulunmamak. Toplumsal ve milli menfaatlerimiz doğrultusunda faaliyet gösterirken, tüm devlet kademeleriyle iyi ilişkiler ve işbirliği içinde olmak", "Devletimize, milletimize ve çalışmakta olduğumuz şirketlere asla zarar verici davranış içerisinde bulunmamak" gibi hükümler var.

Tahmin edileceği gibi, TALPA, AKP hükümeti ile iyi geçiniyor, çalışma ve yaşam koşulları giderek kötüleşen pilotların çıkarlarını değil, iktidarın "itibarı"nı korumaya çalışıyor. "Kokpit" adlı dergilerinde pilotlara villa ve kredi alternatifleri sunuyor, internet sitesinde üyelerinin doğum gününü kutlayan mesajlar yayınlıyor.

Bu nedenlerle, çok sayıda pilot dernekle ilişkisini kesmiş durumda. Bazı pilotlar TALPA'yı "işveren örgütü" olmakla suçluyorlar. Sektördeki bütün çalışanları kucaklamaya çalışan Hava-İş de sendikal faaliyetler sırasında TALPA'nın engellemeleriyle karşılaşıyor. TALPA, 2007 yılındaki grev oylamasında "greve hayır" tavrı sergilemiş, sendikayı ülke çıkarlarını düşünmemekle suçlamıştı.