'Peygamberimizin Hayatı' kitabını almayan öğrenciye azar: ‘Sen dinsiz misin?’

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Peygamberimizin Hayatı” adlı kitabın tüm lise öğrencilerine imza karşılığı dağıtılması talimatı verildi. Kitabı dağıtmak istemeyen öğretmenlerle okul yönetimi arasında gerginlik yaşanırken, kitabı almak istemeyen öğrenciler azarlandı.

Bugün soL Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, Üsküdar’daki tüm okullara gönderilen 21 Ocak 2013 tarihli yazı ile, ilçeye bağlı tüm resmi ve özel okullarda “öğrencilerin Peygamberimiz hakkında doğru bilgi sahibi olmaları, onun örnek şahsiyetini kavramaları ve elde ettikleri teorik bilgileri pekiştirmeleri” amacıyla “Peygamberimi Öğreniyorum” adlı bir bilgi yarışması düzenleneceği, düzenlenecek olan yarışmaya isteyen öğrencilerin başvuracağı ancak “Peygamberimizin Hayatı” isimli kitabın ilçedeki tüm ortaöğretim öğrencilerine dağıtılacağı bildirildi. Yazının ‘acele’ ibaresi taşıması ve karnelerin dağıtılacağı yarıyılın son gününe yetiştirilmeye çalışılması dikkat çekti.

Kitapların her öğrenciye imza karşılığı dağıtılmasını isteyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, imzaların bir örneğinin de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Bölümü’ne dağıtımdan hemen sonra teslim edilmesi istedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı Üsküdar’da görev yapan öğretmenler arasında büyük tepki yarattı.

Eğitim-Sen 2 No’lu Şube konuyla ilgili bir açıklama yaparak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün suç işlediğini, öğretmenleri de bu suça alet ettiğini, bu nedenle suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.

Üsküdar Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi’nde görev yapan Eğitim-Sen’li öğretmenlerin bu dinci ve ayrımcı uygulamaya alet olmayacaklarını ve kitapları dağıtmayacaklarını açıklamaları üzerine, okul yönetimi ile öğretmenler arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından öğretmenler sadece karneleri dağıtarak sınıftan ayrılırken, kitaplar, öğretmenlerin okuldan gitmesinin ardından müdür ve müdür yardımcısı tarafından öğrencilere dağıtıldı.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çelik, Anayasa’nın 42. Madde’ sinin çiğnendiğini, insanların inanıp inanmadıklarını beyan etmeye mecbur bırakıldığını, bu suç sona erene kadar olayın takipçisi olacaklarını dile getirdi.

‘Sen dinsiz misin?’ diye bağırdı
Alınan bilgilere göre uygulama yalnızca öğretmenlerin değil öğrencilerin de üzerinde baskı ve fişleme tehdidi yaratıyor.

Birçok okulda öğrenciler, kitabı almazlarsa karnelerini alamayacakları söylenerek tehdit edildi.

Üsküdar Burhan Felek Lisesi’nde bir öğrenci, karneyle birlikte kitabı almak istemediği için öğretmen tarafından azarlandı. Dokuzuncu sınıfta okuyan öğrenci şunları söyledi:

“Hocalar herkesi kitabı almaya zorunlu tuttu. Karneyle birlikte dağıttılar. İmza da aldılar. Ben kitabı almak istemeyince hoca bana sınıfın ortasında ‘Sen dinsiz misin?’ diye bağırdı. Ben de kitabı almak zorunda kaldım. Sınıfta almak istemeyen arkadaşlar vardı ancak hoca tehdit edince almak zorunda kaldılar. Alıp çöpe atanlar da oldu. Söyleyecek söz bulamıyorum.”

Üsküdar Anadolu Lisesi’nde okuyan bir 10. Sınıf öğrencisi ise şöyle konuştu:

“Öğretmenimiz kitabı dağıtmak istemeyince, nöbetçi öğrenciler sınıfa girip kitabı dağıttı. Sınıfta çoğu insan almadı. Cemaatçi olduğunu bildiğimiz birkaç kişi aldı sadece. Böyle bir kitabın zorla dağıtılması bir dayatma, çok yanlış.”