Özgür Şen yazdı: IŞİD nasıl bitirilecek?

soL yazarı Özgür Şen bugünkü yazısında bu aralar bölgemizde ve dünyada en çok sorulan soruya yanıt arıyor: IŞİD nasıl bitirilecek?

Özgür Şen ABD emperyalizmi ile mücadele etmenin IŞİD ile mücadelenin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdikten sonra şöyle devam ediyor:

"Ama işimiz bundan ibaret değil…

ABD, bugün bölgede gerici ve cihatçı çetelerin varlığını kullanabiliyorsa, bunu bölgenin bu çeteleri yaratan nesnel dinamiklerine borçlu. Ortadoğu gericilik üretiyor. Üstelik, Türkiye gibi bölgenin en önemli ilerici birikimine sahip ülkesi uzun yıllardır sahip olduğu gerici iktidarı ve onun tabanıyla bu üretime katkıda bulunuyor. Türkiye gericiliği ve AKP, IŞİD ve benzerlerine yalnızca askeri ve lojistik destek vermiyor, ideolojik ve siyasi olarak da bu çeteleri besliyor, bu çetelerden besleniyor.

IŞİD’in bitirilmesi için Türkiye başta olmak üzere bu tabloyu değiştirmek, gericiliğe karşı mücadele etmek, zorunlu bir görevdir. Türkiye’de gericiliğe karşı verilen kavga, Ortadoğu’daki cihatçı çetelere karşı verilen kavgadır aynı zamanda."

Türkiye'de laiklik başlığında yapılan tartışmalara da değinen Şen, laikliğin bir bütün olarak kavranması gerektiğini, siyaset veya toplumsal yaşantı söz konusu olduğunda dinselliğin azı veya çoğu olamayacağını belirtiyor. Şen sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Siyasette veya toplumsal yaşantıyla ilgili bir konuda bir kez din tartışılmaya başlandı mı bunun sonunun gelmeyeceğini, ılımlı İslam’ın bu kapıdan girdiğini ve aynı kapıdan geçerek kendisini meşrulaştırdığını hiç unutmayalım. IŞİD’den korkanların, Türkiye’de tüm kamu okullarında türbanın serbest bırakılmasının, devletin sanat kurumlarında kılık kıyafetin dinsel referanslarla belirlenmeye çalışılmasının da tehlikeli gelişmeler olduğunu bilmesi, bunlardan da korkması, ama korkmakla yetinmeyip bunlara karşı mücadele etmesi de gerekir.

Bu bağlamda, AKP ile IŞİD’in birbirinden hiç de farklı örgütler olmadığını söylemek belki kimilerini şaşırtmayacaktır. Ama son dönemde siyasette gittikçe daha fazla İslami referans kullanan sosyal demokratların da laiklik bağlamında IŞİD’le aralarındaki mesafenin hızla kapandığını, din adına kafa kesmiyor oluşun onları kurtarmayacağını bilmek gerekir."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız