ÖSYM skandalları hakkında soru önergesi

Yaptığı sınavlardan çok skandallarıyla gündeme gelen ÖSYM hakkında CHP Sinop Milletvekili Engin Altay Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Son olarak “Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nda yaşanan skandalla bir kez daha gündeme gelen Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) hakkında CHP Sinop Milletvekili Engin Altay bir soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinde Prof.Dr. Ali Demir’in ÖSYM Başkanlığına atanmasıyla birlikte ÖSYM’nin şaibeler, sınavlarında kuşkular ve sürekli adliyeyle ile anılan bir kurum haline gelmiş olduğu belirtildi.

Daha önceki yıllarda yaşanan skandalların da hatırlatıldığı önergede YÖK tarafından bu skandallara ilişkin soruşturma açılıp açılmadığı, açıldıysa ne gibi sonuçlara ulaşıldığı soruldu. Demir’in başkan olmasının ardından yaşananlara da değinilen önergede bütün bunların Demir’in başkan olmasını ardından yaşanmasının tesadüf mü olduğu soruldu.

Önergede Milli Eğitim Bakanı Dinçer’den ÖSYM ve Ali Demir’e ilişkin şu soruları cevaplaması istendi:

“ÖSYM kurulduğu günden bugüne kadar sınav işlemleriyle ilgili olarak kaç kez adli soruşturmanın muhatabı olmuştur? Açılan dava ve soruşturmaların yıllar ve yapılan sınavlar itibariyle dağılımı nedir?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali DEMİR göreve geldiği günden bugüne kadar kurumda kaç tane idari soruşturma açmıştır? Bu soruşturmalarda hangi sonuçlara ulaşılmış ve kaç ÖSYM personeli hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?

YÖK tarafından ÖSYM’nin sınav skandallarıyla ilgili açılan bir idari soruşturma var mıdır? YÖK’ün açtığı soruşturmaların içeriği nedir ve hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Hiçbir soruşturma açılmadı ise gerekçesi nedir? Binlerce öğrenci ve çeşitli meslek gruplarını mağdur eden bu kadar olaylar ÖSYM’nin üst birimi olan YÖK’ü ilgilendirmemekte midir?

Ali DEMİR’in ÖSYM başkanı olmasının ardından kurumun yaptığı sınavlarla ilgili birçok olayın ( soru sızdırılması, bazı grupların eğitim kurumlarında sınav sorularının sınav öncesi çözülmesi, soruların elektronik ortamda satılması vb) gündeme gelmesi tesadüf müdür?

Hükümetiniz ÖSYM’nin herkesi mağdur eden yönetim beceriksizliklerine seyirci kalmaya devam edecek midir? Yoksa ÖSYM’nin eski saygınlığını kazanması için bir çaba gösterecek misiniz?”

(soL - Haber Merkezi)