ÖSYM Başkanı türban için sınav merkezi bastı

Türbanı nedeniyle KPSS’ye alınmayan aday için ÖSYM Başkanının okula gittiği, verdiği talimatla adayı 1 saat gecikmeli olarak sınava soktuğu, sınav sorumlusunu da görevden aldığı iddia edildi.

Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın istifa etmesinin ardından ÖSYM’nin başına getirilen Prof. Dr. Ali Demir'in ilk çarpıcı icraatı türbanlı öğrenci için sınav merkezi basmak oldu.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Demir, önceki gün yapılan ortaöğretim mezunlarına yönelik KPSS’de türbanlı adayı sınava sokmayan sorumlu için bir liseye denetime gitti, adayı yazılı talimatla kurallara aykırı biçimde 1 saat gecikmeli olarak sınava soktu, sınav sorumlusu öğretmen de görevinden alındı. Cumhuriyet'in haberi şöyle:

Hükümetin de desteğiyle üniversitelerde türbanın önünü açan YÖK’ün bu konuda nasıl bir yandaşlık içerisinde olduğunu gösteren olay, önceki gün Ankara Başkent Anadolu Lisesi’nde yaşandı. Eğitim-Sen’den alınan bilgiye göre 36 ayrı salonda yapılan ve 09.30’da başlayan sınav öncesinde adaylar tek tek arandı, üzerlerindeki bozuk para, cep telefonu, saat gibi malzemeler okul girişinde teslim alındı. Bu sırada türbanlı bir üniversite öğrencisi de sınava “ortaöğretim mezunu” sıfatıyla katılmak üzere okula geldi. Ancak salon görevlileri, adayı sınava alıp almama konusunda çelişkiye düştü. Sorunu çözemeyen salon görevlileri, daha sonra bina sorumlusuna giderek alınması gereken tavır konusunda yardım istedi. Bina sorumlusu da sınav uygulama kitapçığında “türbanlı öğrenciler sınava girebilir” şeklinde bir ifade olmadığı için ÖSYM’yi arayarak konuyla ilgili yazılı bir talimat istedi. Ancak ÖSYM’den bu konuda bir talimat gelmeyince, adaya sınava katılamayacağı tebliğ edildi.

Türbanlı aday için kuralı deldi Ancak öğrencinin şikâyeti üzerine sınav başladıktan 1 saat sonra sürpriz bir gelişme yaşandı. Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın istifa etmesinin ardından göreve getirilen ve 2008’de hazırlanan türbana özgürlük bildirisinde imzası bulunan ÖSYM Başkanvekili Prof. Dr. Ali Demir, saat 10.30 sıralarında okula geldi. Yaşanan gelişmelere tepki gösteren Demir, bir yazıyla türbanlı adayın sınava sokulması talimatını verdi. Demir, yazısında “Başkent Anadolu Lisesi’nde yapılan KPSS önlisans/ortaöğretim sınavına başörtüsü ile katılmak isteyen öğrencinin 10.35’te sınava alınarak sınavının tamamlanmasına izin veriyorum” dedi. Demir’in bu yazısı üzerine aday, 1 saat gecikmeli olarak sınava alındı. Oysa ÖSYM’nin açıkladığı sınav kurallarına göre sınava en fazla 15 dakika geç gelen adaylar izin formu düzenlenerek sınava alınıyor, 15 dakikadan fazla geç gelen adaylar kesinlikle sınava alınmıyor.

ÖSYM Başkanvekili’nin okuldan ayrılmasından kısa bir süre sonra da okula bu kez Ankara İl Sınav Yöneticisi Prof. Dr. Metin Balcı’nın yazısı ulaştı. Balcı, bina sorumlusunun sınavı 1 saat geciktirdiği gerekçesiyle öğleden sonraki oturumda görev yapamayacağını bildirdi.

(soL-Haber Merkezi)