Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

ÖSYM Başkanı bir tek Abdullah Gül'ü tatmin etti!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YGS'de şifreli cevap iddiaları ile ilgili ÖSYM Başkanı Ali Demir ile konuştuğunu ve tatmin olduğunu söyledi. Gül öğrencilere "siz dersinizi çalışın" dedi.

Yayın Tarihi: 04.04.2011 , 00:26 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YGS'de şifreli cevap iddiaları ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazetecilerin "ÖSYM Başkanı Ali Demir'in açıklamalarından tatmin oldunuz mu?" sorusuna Gül, "Başkan'dan aldığım bilgiler beni tatmin etti" yanıtını verdi.

Gül, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in bugün yaptığı açıklamaları hatırlatarak "Bana verdiği bilgiler çerçevesi içerisinde, aslında bu basına verilen kopya tamamen ayrı hazırlanmış bir kopya. Esas bir ana kitapçık olduğunu, onun hiç kimseye verilmediğini, o ana kitapçıktan bütün öğrenciler için farklı şekilde hazırlanan kitapçıkların da yine hiç kimseye verilmediğini söyledi. Zaten bugün öğlen itibariyle herkesin sorusunu, kağıdını, cevabını internete koyduklarını söyledi. Dolayısıyla bu kadar açık, şeffaf bir şekilde ortaya çıktıklarını, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi" dedi.

"Daha önce biliyorsunuz, burayla ilgili birçok eleştiriler de vardı. Devlet Denetleme Kurulu da o zaman incelemişti, bu çerçeve içerisinde zaten bir rapor da vermişlerdi ama çok süratli bir şekilde kanunu çıktı, yeniden yapılandırıldı. Dolayısıyla Başkandan aldığım bilgiler beni tatmin etti" diyen Gül, KPSS ve diğer sınavlarda ortaya çıkan skandallarla ilgili aylardır süren Savcılık soruşturmasında henüz bir sonuca ulaşılamadığını söylemedi.

İstanbul'da YGS'nin yapıldığı bazı okullarda harem-selamlık uygulaması ile ilgili "tamamen tesadüf" açıklaması yapan ÖSYM'nin "şifreli cevap" iddiaları ilgili de ayrıntılı bir açıklama yapmaması yüz binlerce öğrenci ve velide tepkilere neden olurken Cumhurbaşkanı Gül, "Öğrencilerimizin güvenle kendilerini ikinci sınava hazırlamaları gerekir" dedi.

Ali Demir'in açıklamalarındaki tutarsızlıklara dikkat çektiğimiz haberimiz için: ÖSYM bu sorulara yanıt vermeli

"ÖSYM Başkanı'nın açıklamaları tutarsızlıklarla dolu"
YGS'deki şifreli cevap iddiasını ilk dile getiren isimlerden Artvinli dershane yöneticisi Fahri Akyüz, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in bugün yaptığı açıklamaların kamuoyu vicdanını tatmin edici olmadığını ve açıklamanın tutarsızlıklarla dolu olduğunu belirtti. Akyüz "İnternet ortamında yayınlanacak kitapçıkların çok sağlıklı bir netice vereceğine inanmıyorum" dedi.

"Bağımsız bir kurul inceleme yapmalı"
Fahri Akyüz, Ali Demir'in yaptığı açıklamaların tatmin edici olmadığını, konuyu bağımsız bir kurulun incelemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bunu da basın irdeleyerek doğruladı. ÖSYM de doğruladı. Şimdi ÖSYM Başkanı bu master kitapçıktan yapılan çoğaltmada bu şifrenin olduğunu, bunun bütün testlerde bulunduğunu ve bu şifre ile soruların yüzde yüzünün çözülebileceğini söyledi. Ben öyle anladım. O zaman bizim üzerinde çalıştığımız ancak henüz çözemediğimiz Türkçe, Sosyal ve Fen Bilimlerindeki bazı şifrelerin de ne olduğunu açıklasınlar. Ben mevcut bu şifre üzerinden doğru yanıtın yerini değiştirdiğim zaman şifre otomatikman bozuluyor. Yapılan açıklamada kişi adına basılan kitapçıkların internet ortamına verileceği ve herkesin internet ortamında kendi kitabına ulaşabileceği söylendi. Şimdi ben diyorum ki öğrencinin kullandığı kitap olup olmadığını nereden anlayacağız. Bunu anlamamız için bağımsız bir kurul, bilirkişi, akademisyen ve gazeteciler huzurunda 81 ilden değişik salonlardan değişik şahıslar adına bizzat kullandıkları kitapçıklarla inceleme yapılmasını bekliyorum. Tatmin edici bir şekilde değerlendirme yapılmadıkça bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz."

"Öğrenciler şıkları nasıl hatırlayacak?"
Kendisinin de sınava girdiğini belirten Akyüz, kamuoyu ile paylaşılacak kitapçıklarda şıkların yer değiştirilmiş olabileceğini ve öğrencilerin şıkları hatırlamasının mümkün olmadığını ileri sürerek şöyle konuştu:

"Benim kitapçığımda soruların cevaplarının hangi şıkta olduğunun tamamını hatırlama şansım yok. Benim kitapçığım elektronik ortamda ise bunun cevap şıklarının değiştirilmesi ve öyle yayınlanması da mümkündür. Bir örnek vermek gerekirse matematikte 1’inci soruda 8, 10, 6, 4 ve 2 olarak yer alan cevap şıkları var. Bu şıkların yerini değiştirsem ve 8, 6, 10, 4 ve 2 gibi yapsam veya bir kaydırma ile yapsam cevap değişiyor, şıkkı değişiyor ve şifre bozuluyor. Öğrenci nasıl hatırlayacak cevabın B veya C şıkkında olduğunu. Rakamı hatırlar ancak yerini hatırlayamaz. Yani ancak kendi kitapçığını görünce hatırlar. Kamu vicdanının rahat olmasını istiyorlar mı? İstiyorlarsa bu şahsıların kitapçıkları çıkarılır kamuoyu önünde. Ben kendi kitapçığımı görünce doğruluğunu anlarım. Üzerinde işlem yaptığım kitapçığı bizzat göreceğim ki şifreye uygun olup olmadığını anlayayım."

"Şahsa ait kitapçık da yeniden düzenlenebilir"
Akyüz, basına verilen kitapçıkta böyle bir değişiklik yapılabiliyorsa, şahsa ait kitapçıkta da böyle bir düzenleme yapılabileceğini belirterek "Şifre olasılığı, master kitaptan çoğaltılan ve basına verilen kitapçıkta ne kadar varsa, internet ortamında yayınlanacak kitapçıklar üzerinde de o kadar vardır. ÖSYM başkanımız ’Şifreleme bütün sorularda olması lazım’ diyor. O zaman Türkçe’de ben bunu çözemedim. Onu da onlar çözüp versin bize. ’Bunun kuralı budur’ desinler. Bir kere burada bir tutarsızlık var. Onu bilmiyoruz. Onunla ilgili bir bilgi verilmiş değil. ’Master kitapçıkta bu şifreleme bu kadar tutabiliyorsa 40 sorunun 40’ı da bu kurala göre uyabilir ve sonuç bulunabilir’ diyor. Bu bulunabiliyorsa basına verilen bu şekilde uyarlanabildiyse, ayarlanabildiyse o zaman şahsa ait kitapçık da yeniden düzenlenebilir elektronik ortamda. Zaten bir günde verileceğini söylemiyor. ’Günler alabilir’ diyorlar" dedi.

Şifreleme sistemini ortaya çıkaran kişilerden avukat Ayla Varan ise "Ankara Cumhuriyet Başsavcılğı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Yargısal bir süreç devam ederken bizim artık bir değerlendirme yapmamız uygun olmaz. Biz bir tespiti ortaya koyduk. Tespitimizle ilgili haklılığımız da görüldü. Bundan sonra değerlendirmeyi eğitimciler ve bu işin uzmanları yapsın" diye konuştu.

(soL - Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.