ÖSS değişikliği papatya falı gibi

ÖSYM Başkanı, YÖK Başkanı ve diğer yetkililer çıkıp, ÖSS değişiyor dedi. Dün yapılan YÖK Genel Kurulu'ndan 2010 yılında iki sınavlı sisteme geçiş dışında bir değişiklik çıkmadı.

soL (HABER MERKEZİ) Özellikle ÖSS sınavına girecek yaklaşık iki milyon öğrenci son aylarda ÖSS'de değişiklik yapma yetkisine sahip kişilerin ağzından "şu olacak, bu olacak, hayalimdeki şu" şeklinde açıklamalar duyuyordu. Dün yapılan YÖK Genel Kurulu'ndan ÖSS'ye ilişkin ifade edilen değişikliklerden sadece biri, 2010 yılından itibaren üniversiteye iki basamaklı sınavla girilmesi kararı çıktı.

Aylardır yaşanan ÖSS karmaşasında dün yapılan YÖK Genel Kurulu'nun ardından tartışmaların bir süre durması beklenirken, olan bu süreçte her açıklamayla dikkat kesilen, kaygı düzeyi daha da artan milyonlarca öğrenciye oldu. YÖK toplantısından çıkan tek değişiklik, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) adıyla getirilen iki basamaklı yeni sınav sistemi olurken, bu sınavlar yabancı dil dahil olmak üzere 5 ayrı ders grubundan yapılacak.

2010 yılından itibaren uygulanacak iki basamaklı yeni sistemde YGS'de belli bir başarı gösteren öğrenci LYS'ye alınırken, açıköğretim ve meslek yüksekokulları YGS puanıyla öğrenci alacak. YGS'de ortaöğretimde okutulan ortak derslerin "yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından" sorular sorulacağı ifade edilirken, bu sınavda "Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri" soruları yer alacak. LYS'de ise öğrenciler, "matematik-geometri", "fen bilimleri (fizik, kimya, biyoloji)", "Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1", "sosyal bilimler (tarih, coğrafya 2, felsefe grubu)" ve "yabancı dil" olmak üzere beş alanda sınav olacak ve her öğrenci gitmek istediği fakültenin istediği puan türüne göre bu sınavlardan en az ikisine girmek zorunda olacak. İsteyen öğrenci ikiden daha fazla sınava girme hakkına sahip olacak ve yapılacak sınavlar sonunda, Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil (YD) türlerinde puanlar hesaplanacak. Hesaplanacak puan türlerine, YGS'de temel matematik ve Türkçe testlerinden alınan puanlarında belli bir etkisi olacak. Üniversiteye girişte 1999 yılından öncede iki basamaklı bir giriş sistemi kullanılıyordu.

ÖSS'ye ilişkin olarak yaklaşık bir yıldır yetkili ağızlardan sürekli sistemde birçok değişiklik yapılacağı ifade edilirken en son YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, önceki gün bir gazeteye yaptığı açıklamada, üniversiteye yerleşmede önemli etkisi olan ortaöğretim başarı puanını aşağı çekeceklerini söylemiş, bu nedenle imam hatip lisesi mezunlarının ilahiyat fakülteleri dışında alanlarda okuyabilmesinin önünün açılması tekrar gündeme gelmişti.