Osmanlıcılık emri büyük yerden!

ABD’nin önemli strateji kuruluşlarından birinin sitesinde yayınlanan yazıda, Türkiye’nin, Osmanlı mirasına ve jeostratejik önemine dayanarak bölgesel bir yayılma politikası izlemesi gerektiği söyleniyor. Siyasi analizden çok görev tanımına benzeyen makalede, Davos şovuyla bölgenin “esas oğlanı” olmak istediğini belli eden Erdoğan’a “yolun açık” mesajı veriliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Neoliberalizmin son dönem gurularından George Friedman, Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı üzerine yazdığı son makalesinde, Türkiye'nin bölgede ve dünyada büyük bir güç haline gelmesinin kaçınılmaz olduğu öne sürdü.

Friedman'ın kurucusu olduğu neoiberal ve militarist think-tank kuruluşu Stratfor'un sitesinde yer alan ve "Erdoğan'ın Çıkışı ve Türkiye'nin Geleceği" başlıklı yazı, Başbakan'ın tavrını Türkiye'nin bölgedeki gerilimlerde daha etkin bir rol oynamaya hazır olduğunun göstergesi olarak yorumladı.

Türkiye'ye "yayılmacılık" çağrısı!
Erdoğan'ın tavrını tarihsel ve toplumsal bir bağlamda değerlendiren Friedman, Türkiye'nin jeostratejik önemi, imparatorluk mirası ve güçlü ekonomisi dolayısıyla bölgede lider pozisyonuna aday olduğunu öne sürdü. Son günlerde yükselişte olan Yeni-Osmanlıcılık modasının tipik bir örneğini sergileyen Friedman, Erdoğan'a ve AKP'ye "yayılma" çağrısında bulundu. Friedman, geçtiğimiz günlerde de Türkiye'nin artan önemine değinerek "Çinceyi boşverin, Türkçe öğrenin" yönünde bir açıklama yapmıştı.

Türkiye'nin cumhuriyetle birlikte içine kapanıp yalnızlaştığını ve Atatürk'ün de laisizm eksenli iç politik kaygılar nedeniyle bölgesel vizyondan uzak durduğunu söyleyen Friedman, günümüzde Türkiye'nin bu "laik yalnızcılık" politikasına alternatif olabilecek "İslami uluslararasıcılık" politikasını sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin güçlü ordusu sayesinde önce Ortadoğu ve Balkanlardaki Müslüman ülkeler, ardından da Orta Asya ve Kuzey Afrika üzerinde nüfuz oluşturabileceğini öne süren Friedman, Erdoğan'ın bu yayılma stratejisi için orduyu arkasına alması gerektiğini ifade etti.