Ortak geçmişi hatırlattı: Komünizmle mücadele

MHP lideri Devlet Bahçeli, 12 Eylül öncesinde “devrin şartlarında gösterdikleri fedakarlıklar ve verdikleri canları” hatırlatarak AKP’ye çıkıştı. MHP’nin sözleri, 12 Eylül öncesinde aynı saflarda sola karşı mücadele eden iki siyasi hareketten birinin, bugünkü “12 Eylül’le hesaplaşma” söyleminin ironisini yansıttı.

AKP’nin 12 Eylül Anayasası’nın özüne dokunmayan, hatta güçlendiren Anayasa değişiklik paketini, “12 Eylül darbesiyle hesaplaşmak” olarak sunması, tarihin açık bir çarpıtılmasıydı. Bu çarpıtma, kaçınılmaz olarak MHP’nin tarihi hatırlatmasına yol açtı. Bahçeli, eski “dava arkadaşlarına” sitem ederken, kullandığı dil de bu eski mücadele ortaklığının izlerini taşıyordu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’yi 12 Eylül’le hesaplaşmak adına ülkücülerin ve sağcıların “devrin şartlarında, en müşkül anlarda” verdikleri mücadeleyi unutmakla suçladı.

“Dış güçler Osmanlı’ya yaptıkları gibi bizi yıkmaya çalışıyor”
MHP lideri, AKP’nin Kürt açılımını eleştirerek “Bugünkü bilgi ve tecrübelerimizle sabittir ki bizim öngörmediğimizi bilenler ve çözülmenin şifrelerini içten içe elitlere sızdıran ve hatta dayatan yabancı başkentler vardır. Biz bu konuda ecdadımızın bu yıkımın en iyimser haliyle, istemeden ama gelişmeleri de hesaba katmadan yaptığını düşünmek istiyorum. Bir asır sonra aynı küresel oyunlara bir kez daha düşenler için masum diyemeyeceğimiz gibi cahil tanımı bile bunları karşılamaya yetmeyecektir. Geride kalan yüzyıllarda başımıza ne geldiğini bilerek, bugün aynısını yaşatanları açıklayacak tek kavram kalmıştır o da ihanettir” dedi.

“12 Eylül’ün hesabı sorulacak ama…”
1980 darbesinde yaşanan acıları hatırlatan Bahçeli, o dönemin hesabının sorulacağını, ancak hükümetin günü birlik çıkarları peşinde koştuğunu iddia etti.

Bahçeli, hiçbir milliyetçinin hükümetle ortak hareket etmeyeceğini belirterek, “Biz başkaları, günlük birilik çıkarları peşinde koşuyor diye, küresel bir sarmalın dibine çekiliyor diye, felaketleri ön göremiyor diye, siyaset olsun diye ülkemizin geleceğini ateşe atamayız” dedi.

“Fedakarlıkları hatırlamadınız, bir hatır sormadınız”
Kullandığı üslup, eski mücadele arkadaşlarına kırgınlık ve sitem içeren ifadeleriyle dikkat çeken Devlet Bahçeli şunları söyledi: “12 Eylül 1980'le elbette hesaplaşacağız, çekilen çileleri hafızalarımızda taşıyacağız, haklarımızı asla helal etmeyeceğiz, bunlar bizim iki cihanda namusumuza emanettir. Ama bizim unutmayacaklarımız sadece bunlar mıdır? Soracağımız hesaplar bu dönemden mi olmalıdır? Devrin şartlarında, en müşkül anlarda, gösterdiğimiz fedakarlıkları bir gün hatırlamayanların oyuncağı mı olacağız? Kim bu can verenler diye merak edip, ardımızdan bir Fatiha okumayanlarla mücadeleye mi gireceğiz? Bunlar nasıl yaşıyorlar diye merak edip, hatırımızı bile sormayanların figüranı mı olacağız? Hayır. Yüreğinde millet sevgisi olan hiçbir arkadaşım buna kanmaz.”

İki sağ hareketin ortak geçmişi
MHP’nin ve Ülkü Ocakları ile, AKP’nin geldiği İslamcı çizginin ortak geçmişini, 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’de işçi sınıfına ve komünizme karşı verdikleri mücadele oluşturuyor. MHP o dönemde devletin sivil silahlı çetesini oluşturuyor, solculara ve işçilere karşı saldırılar ve cinayetlerde bulunuyordu.

Bugünün AKP kadrolarının büyük ağırlığını, 1980 öncesinin Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), ardından kurulan ve Akıncılar olarak bilinen "Ak-Genç"in üyeleri oluşturuyor. Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, MTTB ve Ak-Genç içinden yetişen bir isim olarak bilinirken, bugün Cumhurbaşkanı olan AKP kurucusu Abdullah Gül, MTTB'nin bir dönem İstanbul başkanlığını yapmış olmakla tanınıyor. Yine AKP'nin bir diğer önde geleni, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç'ın da, ilk örgütsel deneyimlerini MTTB'de kazandığı kayıtlarda yer alıyor.

AKP’nin 12 Eylül öncesi siciline dair ayrıntılı bir soL haberi: AKP’nin ‘eski defterleri’

(soL - Haber Merkezi)